Cultuur Oost samen met 100 kunstenaars aan het werk

De coronacrisis heeft grote gevolgen, onder andere voor de sector kunst en cultuur. Ook in de regio Gelderland zagen kunstenaars hun werkpraktijk, inkomsten en toekomstperspectief flink slinken. Ondanks de onzekere tijd die onze sector tegemoet gaat biedt de coronacrisis ook kansen. Wat vermag kunst en cultuur in de toekomst en hoe kan het juist in deze crisis van toegevoegde waarde zijn?

portretten-jesse-vd-berg

fotoportretten: Jesse van den Berg

In 10 projecten is Cultuur Oost in het afgelopen jaar samen met zo’n 100 kunstenaars aan de slag gegaan. Ze reflecteren op verschillende manieren en in verschillende disciplines op deze tijd of worden uitgedaagd om nieuwe toepassingen van kunst en cultuur te onderzoeken en ontwikkelen.

Morgen is het 2030

Vijf Gelderse kunstenaars blikken terug op de periode 2020 – 2030, vanuit een fictieve toekomst: het jaar 2030. Cultuur Oost biedt ze de mogelijkheid een artistiek en speculatief onderzoek uit te voeren in een publieke context. De makers houden een ‘design journal’ bij waarin inzichten worden verzameld en tweewekelijks delen zij (een deel) daarvan online in de vorm van een blog, artikel of vlog. Tijdens een openbare ‘digitale sessie’ halverwege het proces is er de mogelijkheid tot een dialoog met het publiek. Zo geven zij inzicht in hun werk- en denkproces. Eind 2020 wordt het eindresultaat gepresenteerd tijdens de Dag van de Toekomst.

Lees meer

Groepsfoto DEF

v.l.n.r. Irene Kriek, Lev Avitan, Ruben Chi, Heidi Linck en Dani Apeldoorn.

Samenwerking Power Plug NL

Power Plug NL wil talentontwikkeling en ondernemerschap onder Arnhemse jongeren stimuleren, motiveren en activeren door middel van coaching en het aanbieden van de nodige tools om zich verder te ontplooien. In de komende maanden ondersteunt Cultuur Oost het traject van vier artiesten op weg naar hun eigen release. Er wordt muziek gemaakt over en met inwoners uit de wijk, met gelijkheid, activisme en covid19 als thema. Video’s leggen de voortgang vast en de resultaten worden in het najaar uitgebracht en gevierd met twee release parties: Een voor de scene een voor de sector.

Lees meer

Power Plug Def

v.l.n.r. RC, De Chief, Nuriz2s en Relly

Samenwerking WIEBERT_residentie

Een winkelpand aan de Lange Hezelstraat 4 in het centrum van Nijmegen zie vanaf begin van de zomer ingezet als residentie voor zes kunstenaars die ieder het pand een maand zullen gebruiken als atelier. Gedurende deze maand waarin de kunstenaar naar een eindproduct toewerkt, is het werkproces van de kunstenaar voor de passant te volgen in de etalage en op gezette tijden via een online livestream.

Lees meer

Verhalen uit de wijk

Samen met Radio Macaroni in Nijmegen en Radio Stadsfabriek in Tiel maken we van deze tijd gebruik om de binnenwerelden van medestadsgenoten te leren kennen. Kunstenaars halen verhalen op uit de hele stad en deze worden in verschillende vormen gedeeld via de stadsradio. Zo worden allerlei verhalen bij elkaar gebracht en met elkaar verbonden op één platform.

Lees meer

Radio Macaroni

Radio Macaroni: v.l.n.r. Joep Grootings (Great Things), Jaap Kamps (Ecolicht en Soundworks), Joost Klapmuts, Kasper Hempen, Moniek Klabbers en Simon Vennekens (Het Zusje van Debbie)

maureen klijn

Radio Stadsfabriek: Maureen Klijn

De kunstvakdocenten van de toekomst

Vijf Gelderse kunstenaars uit het non-formele circuit, de urban arts en de film worden gecoacht door Daniëlle Bouwmeester op het gebied van procesgerichte didactiek. Tijdens dit traject werken zij aan het maken van een tutorial te gebruiken in het onderwijs en onderzoeken ze waar een goede cultuureducatieve tutorial aan moet voldoen.

Lees meer

Tutorial 2

v.l.n.r. Victoire Elekonawo, Nena Tijsma, Xander van Soelen, Jeroen Lazeroms, Jesse Laport en Daniëlle Bouwmeester

Vakantieweek voor kwetsbare kinderen

Binnen een onderzoeksgroep, een zogenaamd LAB, ontwikkelen we met verschillende partners een duurzaam concept voor een vakantieweek voor kwetsbare kinderen. Een groep die van de huidige crisis extra veel nadelige gevolgen ervaart. Het plan moet de doelgroep ondersteunen en toekomstbestendig zijn. De onderzoeksgroep werkt aan een programma voor een vakantieweek gevuld en georganiseerd door professionals in de kunst, sport en zorg en welzijn.

Online sociaal-artistieke dagbesteding

Door COVID-19 kunnen veel mensen met een beperking geen activiteitencentra meer bezoeken. Het ontbreken van een zinvolle dagbesteding zorgt ervoor dat de dagstructuur verandert. In de pilot ‘Online sociaal-artistieke dagbesteding’ werken kunstenaars en instellingen samen aan duurzame initiatieven en activiteiten voor mensen met een beperking. Tijdens hun deelname aan de pilot hielden de begeleiders van Theater Klare Taal en Speels Collectief allebei een logboek bij en beschreven hoe tijdens de lockdown het contact met spelers opgepakt werd, via online platforms en later weer fysiek, maar op afstand.

Lees meer

sociaal-artistiek samenwerken

Tudor Rutjes en Caro Wicher (Klare Taal) Sanne Arbouw en Merel van Lieshout (Speels Collectief)

Kunst & Kidz – online cultuureducatie

Vier kunstvakdocenten (1 beeldend en 3 muziek) uit Brummen leren hoe ze hun workshops voor het onderwijs, in Corona-tijd, online kunnen aanbieden. Door film-coaching van filmmaker Inge Theunissen (ItMoves) krijgen de kunstvakdocenten inzicht in: script schrijven ‘hoe vertel ik mijn verhaal’, opnamemogelijkheden en montagekeuzes. De filmmaker voert de eindredactie.

Lees meer

kunstenaars brummen

v.l.n.r: Monique Bosch, Jasper Arts, Marianne Wormgoor-Bosch, Arjo Hovenberg en Inge Theunissen.

Garden of Ede

Van de tweede week van november is de grootste muurschildering van Ede op een bijzondere manier tot stand gebracht. Grafisch ontwerper Menno Anker heeft een ontwerp gemaakt en Edenaren gingen er onder leiding van lokale graffiti artiest Coen Dolman zelf mee aan de slag. De mural is een ode aan de gemeente Ede en heeft daarom de titel ‘Garden of Ede’. De muur van 25 x 7 meter is goed te zien vanuit de trein bij de spoorovergang aan de Kerkweg. Garden of Ede is een project van Astrant in samenwerking met de Gemeente Ede, Technova College, Christelijke Hogeschool Ede en Cultuur Oost.

Lees meer

Garden-of-Ede-Coen-menno-Xander

v.l.n.r. Coen Dolman, Menno Anker en Xander van Soelen (Astrant)

Zingkwartier

Zes zangeressen volgen scholing om in het basisonderwijs aan de slag te gaan. Twee keer per week krijgen kinderen in hun eigen klas twintig minuten muziekles van professionele zangeressen en zingenderwijs komen de basiselementen van muziek aan de orde. Zes scholen in de regio Arnhem Nijmegen hebben zich gemeld om hiervan te gaan profiteren.

Lees meer

Groepsfoto_Zingkwartier

Zingkwartier v.l.n.r. Jeroen Bogaarts, Ellen Pieterse en Bas Kloppenborg

Topics

Advies Kunst en Cultuur
Angela Verdurmen

Contact

Angela Verdurmen

Bij Cultuur Oost zet ik me in voor participatie en talentontwikkeling.

Stel een vraag