5x5 Filmcompetitie voor jongeren

Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland daagt jonge filmmakers (tot 23 jaar) uit om mee te doen met de 5×5 Filmcompetitie. Tijdens deze competitie krijgen 5 jongeren de kans om een korte film te realiseren over een belangrijk onderwerp: kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Jeugdfonds Sport & Cultuur organiseert deze filmcompetitie samen met Cultuur Oost en Go Short. Samen willen zij het onderwerp armoede meer bespreekbaar maken onder jongeren om zo uiteindelijk nog meer jongeren te helpen om aan sport en/of cultuur te doen.

filmcompetitieGLD

Cultuur Oost, Go Short en Jeugdfonds Sport & Cultuur hebben de handen ineengeslagen om jongeren in deze tijd van onzekerheid te inspireren. Programmanager van Cultuur Oost, Angela Verdurmen: “Ook in deze tijd is het belangrijk om jonge filmmakers een mooi project te gunnen. Zij worden professioneel begeleid en gaan vast prachtige films maken. We hopen hiermee het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland nog meer onder de aandacht te brengen, waardoor nog meer kinderen die in armoede leven, kunnen gaan sporten of cultuuractiviteiten kunnen doen. Het is mooi dat wij daar als partner een bijdrage aan kunnen leveren.”

Vrije keuze voor een vorm

Tot 15 november konden jonge filmmakers zich aanmelden via de site van Jeugdfonds Sport & Cultuur. Op 19 november kregen 10 kandidaten de kans om hun voorstel te pitchen voor de jury. De filmmakers zijn vrij in de keuze voor een vorm: van documentaire tot vlog, videoclip of stop-motion. Ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur, de 19- jarige singer-songwriter Marise den Bakker: “Het bereiken van jongeren is voor het Jeugdfonds best een lastige opgave. Dat is het mooie van dit project. Doordat jonge filmmakers met jongeren die via het Jeugdfonds Sport & Cultuur worden geholpen aan de slag gaan, hopen we op een andere manier het onderwerp armoede bespreekbaar te maken. En dat is belangrijk, want er is nog steeds veel schaamte.”

Gezocht: jonge filmmakers! Wij dagen jou uit om een korte film te realiseren voor Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland.

Zes filmmakers gekozen

De jury heeft op 19 november bepaald welke filmmakers een film gaan maken. Zes jongeren gaan aan de slag om de komende periode 5 verhalen te verfilmen voor het JFSC Gelderland: Boyd Helderton, Jeroen te Pas, Roosmarijn Eenkema van Dijk samen met Daan Jansen, Casper van Sligtenhorst en Diogo Oliveira.
De juryleden zijn: Marise den Bakker – ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur en singer-songwriter, Teun van Laake – programmer Go Short – International Short Film Festival Nijmegen, Chantal de Hommel – senior projectmedewerker Marketing en Communicatie Filmhub OOST, Martine Wilmering – projectleider Provincie Gelderland en Hans Vervoort – filmmaker.

Stemmen door te doneren

De 5 video’s worden op 11 december op de website van 5x5GLD geplaatst en iedereen kan zijn stem uitbrengen op de video die hij of zij het beste vindt, door een donatie aan JFSC te doen. Deze donatie komt rechtstreeks ten goede aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze stemmen bepalen samen met de stemmen van de jury de uiteindelijke winnaar.

Meer informatie over de 5×5 Filmcompetitie Gelderland is te vinden op de website van Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Topics

Creatieve makers Kunst en Cultuur Zorg en Welzijn
Angela Verdurmen

Contact

Angela Verdurmen

Ik ben vooral bezig met talentontwikkeling en jongeren en volg wat er speelt bij de opleidingen dans, bij gezelschappen en bij jonge makers.

Stel een vraag