Boyd Helderton wint 5x5 Filmcompetitie voor jongeren

Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland daagde jonge filmmakers (tot 23 jaar) uit om mee te doen met de 5×5 Filmcompetitie. Vijf jongeren kregen de kans om een korte film te realiseren over een belangrijk onderwerp: kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. De 5 video’s zijn op 11 december op de website van 5x5GLD geplaatst.

filmcompetitieGLD

Cultuur Oost, Go Short en Jeugdfonds Sport & Cultuur hebben de handen ineengeslagen om jongeren in deze tijd van onzekerheid te inspireren.

We hopen hiermee het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland meer onder de aandacht te brengen, waardoor nog meer kinderen die in armoede leven, kunnen gaan sporten of cultuuractiviteiten kunnen doen. Angela Verdurmen

Vrije keuze voor een vorm

Tot 15 november konden jonge filmmakers zich aanmelden via de site van Jeugdfonds Sport & Cultuur. Op 19 november kregen 10 kandidaten de kans om hun voorstel te pitchen voor de jury. De filmmakers zijn vrij in de keuze voor een vorm: van documentaire tot vlog, videoclip of stop-motion. Ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur, de 19- jarige singer-songwriter Marise den Bakker: “Het bereiken van jongeren is voor het Jeugdfonds best een lastige opgave. Dat is het mooie van dit project. Doordat jonge filmmakers met jongeren die via het Jeugdfonds Sport & Cultuur worden geholpen aan de slag gaan, hopen we op een andere manier het onderwerp armoede bespreekbaar te maken. En dat is belangrijk, want er is nog steeds veel schaamte.”

Gezocht: jonge filmmakers! Wij dagen jou uit om een korte film te realiseren voor Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland.

Zes filmmakers gekozen

De jury heeft op 19 november bepaald welke filmmakers een film gaan maken. Zes jongeren gaan aan de slag om de komende periode 5 verhalen te verfilmen voor het JFSC Gelderland: Boyd Helderton, Jeroen te Pas, Roosmarijn Eenkema van Dijk samen met Daan Jansen, Casper van Sligtenhorst en Diogo Oliveira.
De juryleden zijn: Marise den Bakker – ambassadeur Jeugdfonds Sport & Cultuur en singer-songwriter, Teun van Laake – programmer Go Short – International Short Film Festival Nijmegen, Chantal de Hommel – senior projectmedewerker Marketing en Communicatie Filmhub OOST, Martine Wilmering – projectleider Provincie Gelderland en Hans Vervoort – filmmaker.

5x5film

Winnaar Boyd Helderton

De 5 video’s zijn op 11 december op de website van 5x5GLD geplaatst en iedereen kon zijn stem uitbrengen op de video die hij of zij het beste vindt, door een donatie aan JFSC te doen. Deze donaties komen rechtstreeks ten goede aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Op 22 december is de winnaar bekend gemaakt.

Filmmaker Boyd Helderton (22 jaar) heeft de 5×5 Filmcompetitie gewonnen. Dit is bepaald door de uitkomst van de stemmen van het publiek en de jury. De jury stond voor een lastige taak: “We zijn verrast door het hoge niveau van de inzendingen en het lag dan ook dicht bij elkaar. Het zijn bijzondere films geworden. Allen met een eigen, persoonlijke aanpak.”

Meer informatie over de 5×5 Filmcompetitie Gelderland is te vinden op de website van Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Boyd Helderton – Het verhaal van Raj
Over de video van Boyd zei de jury: “De beeldfragmenten in deze film zijn heel sterk. De film is met veel aandacht gemaakt en maakt de kracht van sport goed duidelijk. De film blijft boeien van begin tot eind.”

Topics

Creatieve makers Kunst en Cultuur Zorg en Welzijn
Angela Verdurmen

Contact

Angela Verdurmen

Bij Cultuur Oost zet ik me in voor participatie en talentontwikkeling.

Stel een vraag