Een museumvisie voor Winterswijk
In 2020 gaf wethouder cultuur van Winterswijk, Henk Jan Tannemaat, opdracht aan Cultuur Oost om een integrale museumvisie te ontwikkelen, dit in nauwe samenwerking met de musea en met inbreng van de inwoners van Winterswijk. Twee adviseurs van Cultuur Oost begeleiden dit proces.

De adviseurs werken zeer intensief samen met de zogenaamde ‘kernwerkgroep’, om zo tot een gemeenschappelijke en breed gedragen visie te kunnen komen. Deze kernwerkgroep bestaat uit de vier huidige musea in Winterswijk: De Wereld van Wenters, Villa Mondriaan, Transit Oost en Terra Temporalis. Daarnaast worden ook andere relevante partijen betrokken in de werksessies, zoals Het Art-Deco Theater Astoria, De Jacobskerk, De Synagoge, kunst -en erfgoed evenement KunstOer en de VVV-100% Winterswijk.
In de eerste werksessies zijn de waarden, rollen, kansen, mogelijkheden, drempels, uitdagingen en ambities van de Winterswijkse musea uitgebreid verkend. Er is nu vertrouwen, openheid en bereidwilligheid om intensiever samen te gaan werken en het verhaal van Winterswijk nog beter te vertellen aan de eigen inwoners en de vele toeristen. Vanuit dit vertrouwen bouwen we verder aan de vormgeving van de gemeenschappelijke droom, de basis voor de visie. In de werksessies wordt niet alleen aandacht besteed aan de visie, maar ook aan deskundigheidsbevordering Zo wordt er een sessie gewijd aan de mogelijkheden voor aanvullende financiering.
Naast de werksessies, de kern van het proces, is er ook een klankbordgroep samengesteld. Dit is een club deskundigen op allerlei gebied. De rol van de klankbordgroep is om op afstand mee te kijken, creatief en innovatief mee te denken en om met onafhankelijk advies te komen voor de musea èn de gemeente. In deze klankbordgroep zit een specialist erfgoed- en musea, de directie van een centrum voor de kunsten, een cultureel ondernemer en een jonge kunstenaar.
Het college heeft de museumvisie op dinsdag 16 november vastgesteld. De gemeenteraad neemt er op 16 december een besluit over.