De kracht van kunst in cultuurparticipatie #1 Effectmeting

In de eerste sessie van De kracht van kunst in cultuurparticipatie staat het thema effectmeting centraal. Hoe doe je dat, het effect meten van culturele activiteiten, en waarom is het zo belangrijk? Financiers vragen graag naar cijfers, naar het aantal deelnemers en de opbrengsten, maar steeds vaker vragen ze ook: wat heb je met je activiteiten bereikt? En dat is soms helemaal niet zo makkelijk in cijfers uit te drukken.

Kracht van kunst sessies2

Wat levert het op?

De eerste reactie bij het beantwoorden van die vraag is meestal een betoog over de waarde van een bepaalde activiteit. Een redenering die neerkomt op ‘kunst en cultuur zijn goed voor lichaam en geest’. Voor beleidsmakers en financiers is dat antwoord vaak niet voldoende. Om te weten wat het effect is van je activiteiten, zul je een vorm van meten moeten vinden. Meten vormt de brug tussen beleidsdoelen en de uitkomsten van culturele activiteiten. Maar hoe doe je dat? En hoe ga je als beleidsmaker of financier om met doeltreffende effectmeting?

Edwin van der Zalm citaat

Kort en klein

Meten bij mensen is ingewikkeld. Lengte meten gaat nog, maar meten of iemand zich gelukkiger, veiliger of gezonder voelt is lastiger. Om goed te kunnen meten zijn twee zaken essentieel:

  • Een methode – daarmee maak je transparant hoe je meet
  • Instrumenten – daarmee maak je transparant wat je meet

Vaak wordt er gelijk in complexe methoden gedacht, maar als het om meten bij mensen gaat, kun je het beter klein en simpel houden. Onder het motto ‘toon met kort en klein, de kracht van kunst’ neemt Edwin van der Zalm je mee in het meten van het effect van je culturele activiteit.

Liselot Peerenboom

Contact

Liselot Peerenboom

Ik werk samen met de adviseurs uit het team participatie, binnen deze samenwerking ligt mijn focus op projecten die een inclusievere samenleving stimuleren.

Stel een vraag