De kracht van kunst in het mbo

Ben je benieuwd wat cultuureducatie voor het mbo kan betekenen? Tijdens De kracht van kunst in het mbo op woensdag 9 november inspireren professionals uit het veld je met good practices. Ze vertellen over de koppeling met onderwijsinhoud, zoals burgerschap, laten zien welke bijdrage cultuureducatie levert aan gelijke kansen, en geven inzicht in de culturele sector als werkveld. Deze inspiratiesessie biedt je ook een interessant netwerk om kennis mee uit te wisselen.

MBO_YTR1180

Programma 

 • 14.45 – 15.00 uur  Ontvangst
 • 15.00 – 15.05 uur  Optreden mbo-student en Kunstbende deelnemer 
 • 15.05 – 15.15 uur  Opening door dagvoorzitter Tim Schouten  
 • 15.15 – 15.50 uur  Good Practice 1
  Angelique Brinkman, docent bij ROC Rijn IJssel en Femke Hogenbosch, teamleider Educatie bij Museum Arnhem 
 • 15.50 – 16.10 uur  Good Practice 2
  Hester Klein Tijssink van Theater AanZ
   
 • 16.10 – 16.35 uur  Good Practice 3
  Clara Linders, programmamaker kennis en ontwikkeling bij Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam
   
 • 16.35 – 16.45 uur  Regeling Cultuureducatie mbo
  Korte toelichting op regeling Cultuureducatie mbo
   door Marie-Louise van Nieuwenburg, programma-adviseur bij het Fonds voor Cultuurparticipatie
 • 16.45 – 16.55 uur  Samen terugblikken op het programma
 • 17.00 – 17.30 uur  Borrel

Tijdens het programma is er volop ruimte om vragen te stellen en informatie uit te wisselen.

Tim-Schouten-performing-De-Jonge-Sprekers-2-1024×683

Dagvoorzitter Tim Schouten, foto: Jelmer de Haas

Dagvoorzitter

De middag wordt gepresenteerd door Tim Schouten. Tim is acteur, presentator en programmamaker en bekend van o.a. Flikken Rotterdam en Checkpoint.

museum arnhem, theater aanz

Mbo-studenten Zorg en Welzijn in Museum Arnhem, foto: Eva Broekema | De voorstelling LUCY van Theater AanZ is speciaal ontwikkeld voor mbo studenten.

Over de sprekers

Femke Hogenbosch, teamleider educatie bij Museum Arnhem en Angelique Brinkman, docent Maatschappelijke Zorg en docent-onderzoeker Tech@doptie bij Rijn IJssel, vertellen over de lessenreeks Samen zien we meer die is ontwikkeld voor mbo-studenten Zorg en Welzijn. De vraag “Kun je jezelf en de ander beter leren kennen door te praten over kunst?” vormde de rode draad in het project. Vervolgens vertellen Femke en Angelique over de ontwikkelingen en kansen die zij vanuit hun perspectief zien op het gebied van cultuureducatie voor het mbo.   

Hester Klein Tijssink is acquisiteur bij Theater AanZ. Aan de hand van de voorstelling LUCY vertelt Hester over de mooie en bijzondere ontmoetingen met verschillende mbo-studenten in het afgelopen seizoen. Daarbij wordt ook ingezoomd op de plek die kunst en cultuur binnen het mbo-onderwijs heeft en verdient. Wat werkt goed, waar vinden we drempels en waar vinden we oplossingen? Theater AanZ maakt sociaal-artistiek theater. Ze vertalen belangrijke maatschappelijke thema’s naar theatrale verhalen en geven spannende en lastige onderwerpen een podium.

Clara Linders is programmamaker kennis en ontwikkeling bij het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) en vertelt over de Rotterdamse aanpak, met onder meer aandacht voor de culturele sector als potentiële werkplek. In Rotterdam werken culturele instellingen al enkele jaren samen in de werkgroep mbo cultuur & praktijk, om met elkaar en de mbo-opleidingen te bouwen aan een structurele rol voor kunst en cultuur in het mbo. 

Programma-adviseur bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) Marie-Louise van Nieuwenburg geeft een korte presentatie over de cultuureducatieregeling voor het mbo. Het FCP stimuleert culturele en mbo-instellingen tot een gelijkwaardige co-creatie, met en voor mbo-studenten, die leidt tot kwalitatief hoogwaardig hedendaags aanbod, dat aansluit bij de behoefte van de studenten. Dit nieuwe aanbod bevordert het culturele vermogen van de student in aansluiting op de burgerschapsopdracht van het mbo. 

FemkeHogenbosch AngeliqueBrinkman HesterKleinTijssink ClaraLinders Marie-LouisevanNieuwenburg

v.l.n.r. Femke Hogenbosch, Angelique Brinkman, Hester Klein Tijssink, Clara Linders, Marie-Louise van Nieuwenburg

Marjon Buning

Contact

Marjon Buning

Samen werken aan goede cultuureducatie voor iedere jongere in Gelderland! Daar zet ik me als adviseur voor het VO en het MBO graag voor in.

Stel een vraag