De Kracht van Kunst in het Onderwijs #4: Taal, creativiteit en kunst

Taal is een manier een boodschap over te brengen, informatie uit te wisselen. We uiten ons veelal in taal: de gezamenlijke taal en de eigen taal. De taal van het land waar je woont. De taal van je geboortestreek. De taal van je gezin. De kooswoordjes, de grapjes, de rijmelarijen. Taal is ook kunst. Niet altijd, maar soms wel, of vaak wel. Niemand waagt zich aan het vraagstuk wanneer nou precies wel en wanneer niet.

depositphotos_23835301

Van alle kunstdisciplines is taal dé discipline die het dichtst bij onze manier van leven staat. Niet iedereen loopt dagelijks met een penseel en verf rond, of met een camera, een stuk klei, maar wel met taal. We bezitten allemaal de basis om taal als kunstuiting in te zetten. Maar hoe dan?

Heidi Koren is schrijver en poëziedocent. Als docent leert ze kinderen vooral taal te zien als een instrument. Een instrument om je boodschappenlijstje mee te maken, je brief, je gedicht, je verhaal. Maar ook je instrument om je waarneming aan te scherpen, je mening helder te formuleren, de ruimte mee te vullen.

Mignon van Ophuizen van Artisjok & Olijfje ontwikkelt literatuureducatieproducten voor het basisonderwijs waarbij de kwaliteit van het prentenboek voorop staat. Prentenboeken die uitdagen tot onderzoeken, creëren en reflecteren. De prentenboeken van Jon Klassen bezitten deze kwaliteit. Hij werkte als animator aan grote films zoals KungFu Panda. Maar verruilde de hippe en snelle animatiewereld voor het prentenboek. In deze bijeenkomst opent Mignon de wereld van zijn boeken, die allemaal en zonder uitzondering internationaal prijzen winnen. En hoe zijn boeken kansen bieden voor geïntegreerde literatuureducatie met betekenisvolle verbindingen met creativiteit en taal, die een stap verder gaat dan leesbevordering.

 

Edine Buiting

Contact

Edine Buiting

Edine Buiting is werkzaam in het basisonderwijs en interne cultuur coördinator op haar school. Daarnaast werkt ze een dag in de week als adviseur educatie bij Cultuur Oost.

Stel een vraag