Creativiteitsontwikkeling in het voortgezet onderwijs door Art Based Learning

Door

Larisa Cichy

In de periode 2021-2024 start Cultuur Oost met enkele projecten op het voortgezet onderwijs en specifiek in het vmbo. Naast ondersteuning van vmbo scholen bij het opzetten, implementeren en verbeteren van cultuureducatie is er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie zoals Art Based Learning.

photo-Gillian Lingard

Het kunstwerk als blikopener

Iedereen heeft talent en verdient dezelfde kansen om dit talent te ontdekken en te ontwikkelen. Cultuureducatie stimuleert het autonoom denken. Jongeren leren buiten de kaders te durven treden en om onderbouwde keuzes te maken. Dit zijn vaardigheden die bijdragen aan de brede ontwikkeling en hen voorbereiden op de toekomst.

Art Based Learning is een kijkwijze, een methodiek om betekenisvol kunstonderwijs te geven door het persoonlijk narratief van de leerling meer ruimte te geven. Dus het leren van kunst in plaats van het leren over kunst. Een kunstwerk is niet alleen een leuk plaatje om naar te kijken, het kan een ervaring zijn waarvan je iets kan leren over jezelf.
De methode komt voort uit het verlangen om kunst toegankelijk te maken voor iedereen, niet de focus op feiten of beeldaspecten, maar de tijd nemen om eerst goed te kijken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is niet altijd even eenvoudig.

Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal!

Met het doorlopen van de stappen van Art Based Learning worden de verbeeldingskracht, het waarnemingsvermogen en de communicatieve vaardigheden van jongeren versterkt. Een belangrijk onderdeel van ABL is de aansporing om de verbeelding de overhand te laten nemen: de wildste associaties leiden vaak tot een groter verhaal. Er wordt een groot beroep gedaan op het creatieve denken. Zo helpt deze manier van kijken de ontwikkeling van jongeren naar onderzoekende kijkers, kritische denkers en verhalenvertellers.

ABL kan een handreiking zijn tot betekenisvolle cultuureducatie binnen het voortgezet onderwijs. Het is een tool om jongeren gemotiveerd kunst te laten beleven omdat het ruimte geeft aan de eigen ervaringen en persoonlijke verhalen waardoor ook docenten zich kunnen verbinden met de belevingswereld van de leerlingen.

Benieuwd naar de mogelijkheden om met Art Based Learning in het vmbo aan de slag te gaan? Neem contact op. En bekijk het actuele aanbod van ABL trainingen bij Cultuur College.

Topics

Scholing Voortgezet onderwijs