‘Met cijfermateriaal kun je zaken echt agenderen en staven’
In juni werden de resultaten van het derde onderzoek van Waarde van cultuur naar buiten gebracht. Deze monitor is van groot belang voor het culturele veld van Noord-Brabant, vindt Teun van Irsel, beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Tilburg. “Zonder onderzoeksresultaten heb je alleen anekdotisch bewijs, het onderbuikgevoel en de obligate uitspraak dat cultuur bijdraagt aan het vestigingsklimaat. Met cijfermateriaal kun je zaken echt agenderen en staven. Het helpt om het beleid te onderbouwen en om budgetten te bepalen. We hanteren in ons cultuurbeleid in de gemeente ook dezelfde structuur als het onderzoek; het is opgebouwd uit sociaal, economisch en cultureel kapitaal.”
Diana Reesink, beleidsmedewerker van de provincie Noord-Brabant, vertelt dat er eerst losse deelonderzoeken waren. “Kunstloc, de Boekmanstichting en Het PON & Telos deden ieder een deelonderzoek, apart van elkaar. In de eerste editie in 2018 van de Waarde van Cultuur werden deze onderzoeken gebundeld en in de tweede editie zagen we een doorontwikkeling naar een meer samenhangend geheel. Nu, in 2022 werken Kunstloc Brabant, Het PON & Telos, Pyrrhula Research Consultants en de Boekmanstichting inmiddels vier jaar samen en ontstaat ruimte voor doorontwikkeling van de onderzoeksinstrumenten. Dit levert bij elkaar veel informatie op.”
Provincie en de vijf grote steden
Opdrachtgever van Waarde van cultuur is BrabantStad, bestaande uit de provincie en de vijf grote steden. Zij werken samen op allerlei terreinen, waaronder cultuur. Reesink: “Bij het eerste onderzoek hebben we de vijf grote steden betrokken, maar financierde de Provincie het project. Nu zijn ook de grote gemeenten de waarde van het onderzoek gaan inzien en dragen ook zij financieel bij. Bij de laatste editie, die net is uitgekomen, hebben de onderzoekers ook de 7 middelgrote gemeenten in Brabant deels meegenomen. Wie weet zijn ook zij een volgende keer medeopdrachtgever van het onderzoek. De kleine gemeenten zitten er nog niet bij. Zij hebben geen grote professionele instellingen, maar ook in die gebieden is het belangrijk om te weten wat bijvoorbeeld de beleving van cultuur is. Daar ligt nog potentieel.”
De gemeente Tilburg heeft bij het derde onderzoek een verbijzondering in het onderzoek gefinancierd. “Er wordt in zo’n onderzoek vaak gekozen voor het perspectief van Brabant als geheel, maar dat is voor Tilburg niet altijd van belang”, legt Van Irsel uit. “Nu gebruiken we de resultaten uit het stadsonderdeel voor nieuw beleid, zoals het creëren van makersplekken.”