Onderweg naar duurzame samenwerking en financiering van sociaal-artistieke praktijken
In de bordeauxrode bus van Toonen Reizen bepaalt het stickertje op je lunchpakket naast wie je plaats kunt nemen. Zo zit iedereen door elkaar heen. Het zorgt ervoor dat docenten en studenten van ArtEZ en HAN, theatermakers, zorg- en welzijnsmedewerkers, beleidsmakers van gemeenten en medewerkers van cultuurfondsen elkaar meteen beter leren kennen.
Droom: acteurs uitbetalen
De reis, die telkens begint op de HAN in Nijmegen, leidt steeds naar twee sociaal-artistieke leerwerkpraktijken. Op de eerste dag stopt de bus bijvoorbeeld bij het Posttheater in Arnhem. Daar is Speels Collectief aan het werk, een theatergezelschap dat bestaat uit mensen met en zonder beperking. Studenten van kunst- en zorgopleidingen lopen er stage.
“Onze missie is om de kunstwereld inclusiever maken”, zegt Sanne Arbouw van Speels Collectief. “Niet alleen voor onze spelers, ook voor het publiek. Dat ze mensen met een beperking zien acteren, geeft ze een breder perspectief.”
Het gezelschap werkt aan een voorstelling die in maart wordt uitgevoerd en waarin het lichaam en seksualiteit centraal staan. De spelers, allemaal vrouwen, hebben een brief geschreven aan hun eigen lichaam. Hierin vertellen ze wat ze er mooi en minder mooi aan vinden. De openhartige brieven worden voorgelezen. Vervolgens dansen ze op een nummer van Britney Spears.
Arbouw vertelt dat een van hun theaterstukken is gerecenseerd in de Theaterkrant. “Dat was de eerste keer dat het over de voorstelling ging en niet over de beperkingen. Dat is waar we meer naartoe moeten. Mijn droom is ook om in de toekomst alle acteurs uit te kunnen betalen. En dat het publiek meer kunstpubliek is, niet alleen familie, zorgmedewerkers en studenten van de kunstopleidingen.”
‘Sociaal-artistiek moet een eigen domein worden’
Een andere leerwerkplaats, Theater AanZ, is gevestigd in PH7 in Nijmegen. Dit sociaal-artistieke gezelschap richt zich op maatschappelijke thema’s, met het accent op gender en seksualiteit. De voorstellingen worden geschreven met behulp van ervaringsdeskundigen. De acteurs hebben ook altijd een link met de thematiek.