Vanwaar jullie passie voor conserveren?
Ingrid: In 2005 ben ik gestart met de opleiding tot restaurator en sindsdien werk ik in het erfgoed. Mijn drive is het in dezelfde staat houden van een kunstwerk of object en dat in de toekomst toonbaar te kunnen houden.
Kelly: Het mooie aan dit werk is het met kleine ingrepen zichtbaar kunnen maken van objecten en kunstwerken die anders in een depot worden weggezet. Het werk weer kunnen presenteren aan publiek geeft veel voldoening.
Waaruit ontstond het idee om deze cursus aan te bieden?
Ingrid: De cursus werd voorheen al aangeboden door Erfgoed Gelderland. De inhoud van de cursus is aangepast en up-to-date gemaakt naar de huidige maatstaven en actuele kennis. Door onder andere de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) wordt onderzoek gedaan naar conservering en restauratie. De nieuwste feiten, inzichten en ontwikkelingen gaan wij delen met de cursisten. Door theorie gelijk toe te passen in de praktijk onthoud je de kennis sneller en beter.
Krijgen jullie veel te maken met conserveringsfouten die voorkomen hadden kunnen worden?
Kelly: Men leest bijvoorbeeld dat je met azijn beton kunt verwijderen van de achterzijde van tegels. Dat helpt inderdaad om het beton te verwijderen, maar is absoluut niet goed voor de tegel. Een jaar later is het object wit uitgeslagen door de zoutkristallen. Om zulke fouten te voorkomen zijn er mensen die gespecialiseerd zijn in het behoud van specifieke materialen en daarover goede tips en adviezen kunnen geven.
Ingrid: Metaal kan je poetsen. Daarvoor bestaan commerciële schoonmaakmiddelen, maar die kunnen na vijf jaar vreemde vlekken en corrosie veroorzaken. Dan ben je verder van huis.
Ervaren jullie een gebrek aan scholing of kennis binnen jullie vakgebied?
Ingrid: Er is een vierjarige opleiding conservering en restauratie aan de Universiteit van Amsterdam. Kortere cursussen zijn er weinig, zeker in Gelderland.
Kelly: Er zijn bijvoorbeeld zeer gepassioneerde vrijwilligers die zich graag willen inzetten voor een museum. Zij krijgen geleidelijk de taak voor een collectie te zorgen, wat een hele verantwoordelijkheid is. Het is niet realistisch dat zij een vierjarige opleiding gaan volgen. Veel nuttiger voor collectiebeheerders is een cursus om in ieder geval de basis en actuele kennis onder de knie te krijgen.
Ingrid: Ik denk dat juist vrijwilligers en particuliere verzamelaars zich door zo’n korte cursus realiseren wat zij zelf kunnen doen en wanneer er een professional of specialist bij gehaald moet worden. Met deze cursus worden daarvoor handvatten gegeven. Het belangrijkste doel van de cursus is het delen van kennis.