Onderzoek
Vanwege deze ongelijkheid binnen het cultuuronderwijs en het belang van betekenisvolle cultuureducatie voor mbo-studenten, heeft Cultuur Oost in 2020 onderzoek uitgevoerd binnen de provincie Gelderland. Dit onderzoek heeft de kansen voor het ontwikkelen van duurzame en betekenisvolle cultuureducatie voor het mbo in kaart gebracht. Dit onderzoek is onderdeel van een masterscriptie van Irene Flapper, begeleid door de Radboud Universiteit te Nijmegen. De volledige scriptie is hier te lezen. De volgende onderzoeksvraag stond centraal tijdens het onderzoek:
Welke kansen zien mbo-professionals in de provincie Gelderland voor het ontwikkelen van cultuureducatie voor mbo-studenten, binnen het vak burgerschap?
Voor het onderzoek zijn alle mbo-scholen in de provincie Gelderland benaderd voor een interview. Uiteindelijk hebben de volgende mbo-instellingen deelgenomen aan het onderzoek: Graafschap College, Rijn IJssel, ROC A12, Astrum College, ROC Nijmegen en ROC River.
Er zijn meerdere interviews afgenomen met mbo professionals [1]. In deze interviews hebben wij de professionals o.a. gevraagd naar hun motivatie voor het ontwikkelen van cultuuronderwijs binnen de eigen mbo-opleiding en welke kansen zij zien. Ook hebben wij een aantal culturele partners in Gelderland geïnterviewd voor dit onderzoek. Om de stand van cultuureducatie in Gelderland in de landelijke context en ontwikkelingen te plaatsen hebben wij ook interviews afgenomen met landelijke partijen, zoals de MBO Raad, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunsten (LKCA) en het MBO Experticecentrum Burgerschap.
Waarom is cultuuronderwijs belangrijk voor mbo-studenten?
Voor mbo-studenten en hun toekomstige beroepspraktijk is het belangrijk dat zij zich richten op het ontwikkelen van een onderzoekende houding, reflecterend en creërend vermogen. Het laten kennismaken van studenten met kunst en culturele activiteiten draagt hieraan bij en stimuleert creativiteit en kritisch denken. Cultuureducatie zorgt ervoor dat studenten op een creatieve manier om kunnen gaan met uitdagingen en problemen. Door de integratie van culturele activiteiten met het onderwijsprogramma leren studenten wat de betekenis is van kunst en cultuur voor hun beroepspraktijk en voor hun eigen leven. Het draagt op die manier bij aan de brede, persoonlijke ontwikkeling van mbo-studenten.[2]
Daarnaast is een culturele ontwikkeling belangrijk voor de identiteitsvorming van mbo-studenten. Door mbo-studenten cultuuronderwijs te laten volgen, ontdekken ze hun talenten en leren ze zich op andere manieren te uiten, bijvoorbeeld door te dansen of muziek te maken. Als mbo-studenten musea, exposities en voorstellingen bezoeken verbreden zij hun horizon en ontdekken nieuwe perspectieven.
Burgerschap
Om het onderzoek verder af te bakenen is er voor gekozen om een koppeling te maken tussen cultuureducatie en het vak burgerschap. Als er al samenwerkingen ontstaan tussen culturele instellingen en mbo-scholen krijgt dit doorgaans een plek binnen het vak burgerschap. Het vak burgerschap biedt de meeste kansen op verbinding met cultuureducatie, omdat scholen vrij zijn om op een eigen manier invulling te geven aan het vak. In de Burgerschapsagenda 2017-2021 staan vier dimensies van burgerschapsonderwijs beschreven. Binnen deze vier dimensies kan een koppeling worden gemaakt met cultuureducatie.[3] Nu wordt er een vervolg gegeven aan deze burgerschapsagenda.