Kunst en cultuur als leergebied
Kunst en cultuur zijn belangrijk omdat ze dingen in een ander perspectief kunnen zetten. Kunst kan je op een andere manier laten kijken naar maatschappelijke thema´s en geeft leerlingen ruimte om zelf emoties en ideeen te uiten.
De ontwikkeling van het artistiek-creatief vermogen van de leerling staat centraal. Leerlingen leren kunst maken, kunst meemaken en leren betekenis geven aan wat zij maken en meemaken. Ze leren hun verbeeldingskracht gebruiken om artistiek werk te (re)produceren. Vanuit verschillende perspectieven ervaren zij kunst en cultuur en onderzoeken ze de uitingen hiervan. Leerlingen leren over de verschillende functies van kunst. Ze leren te kijken en ontdekken dat kunst kan verwonderen, uitdagen, amuseren of schuren en emotie opwekken.
Wat verandert er inhoudelijk?
Het ‘maken en betekenis geven’ is meer dan de huidige kerndoelen gericht op artistieke expressie en ontwikkeling van creativiteit. Leerlingen ontwikkelen hun artistiek-creatief vermogen door kennis te maken en te oefenen met verschillende maak- en denkstrategieën. Leerlingen leren kijken en luisteren, laten zich inspireren, leren experimenteren met materialen en middelen, zetten door, gebruiken hun verbeeldingskracht, ontwikkelen technieken en vaardigheden en reflecteren op het werk- en leerproces.
Nieuw is ook dat leerlingen verbanden leren leggen tussen ‘maken en betekenis geven’ en ‘meemaken en betekenis geven’ waardoor de praktijk en theorie meer in balans zijn.