Dans was, is en blijft, overal
De dansdocent van de toekomst kan haar eigen deskundigheid op peil houden, artistiek inhoudelijke ontwikkeling realiseren, podiumervaring opdoen en kennis en ervaring uitwisselen op tal van manieren. Alles is te vinden op het internet, de wereld heeft een schaalverkleining ondergaan, iedereen staat overal ter wereld, op elk gewenst moment met elkaar in verbinding.
Waar je vijftien jaar geleden nog veel moeite moest doen om contacten te leggen, je werk te tonen en kennis te verzamelen, kun je nu met een druk op de knop een enorm bereik creëren en nagenoeg alles vinden. Youtube als digitaal podium, je eigen website, blog of vlog, leergemeenschappen, meet-up’s en communities; de mogelijkheden zijn oneindig en razendsnel. Waar vroeger alleen experts recensies schreven over dans, kan nu letterlijk iedereen meedoen aan die dialoog, haar mening verkondigen, reclame maken, zich in een discussie mengen.
Dans vindt plaats op stations, in velden, in de natuur, in winkelcentra, in verzorgingstehuizen en is daardoor veel laagdrempeliger geworden. Dans wordt ingezet als middel, als verbinder en ondersteuner van vele vraagstukken die zich afspelen in het onderwijs, het bedrijfsleven en in het sociale domein.
De vier beroepsrollen: danser, maker, docent, ondernemer weerspiegelen die ontwikkeling. Niet meer de danstechniek en overdracht staan centraal, maar de impact die het vak dans kan hebben in vele contexten. Ondernemerschap heeft daarmee ook een niet meer weg te denken relatie met het vak gekregen want hoe krijg je wat jij wilt over de bühne? Hoe kom je aan inkomsten? Wat is daarvoor nodig? Waarom wil je dit en hoe kun je je doel realiseren? Welke partners heb je daarbij nodig? Hoe kom je aan publiek?
Het veld organiseert zichzelf opnieuw
Door de recente crisis en bezuinigingen verdwenen tal van centra voor de kunsten, podia en vakspecialisten en werd de markt overspoeld met zzp’ers. Ondersteunende organisaties veranderden in kennisinstituten gericht op onderzoek, theoretische onderbouwing en procesbegeleiding. Het veld moet zichzelf opnieuw organiseren. Er ontstaan nieuwe festivals, pop up podia, hubs, hotspots, verbindingen tussen verschillende domeinen. Kunst en cultuur worden meer en meer ingezet als middel om processen in gang te zetten, om problemen in andere domeinen op te lossen. Met steeds als uitgangspunt de intrinsieke waarde en de context van kunst.