Hoe zit het ook alweer met de begrippen ‘missie’ en ‘visie’?
Sanne Kokkeler legt het uit.
“Bij de missie van een organisatie gaat het om de ‘why’, het beschrijft wat de bedoeling is van de school en geeft dus antwoord op de vraag ‘Waarom bestaan we?’ Dat blijft altijd hetzelfde. De visie draait om de ‘how’, om wat je belangrijk vindt om de missie te bereiken. De visie moet steeds geëvalueerd worden. Het is ook sterk afhankelijk van externe zaken. Als er bijvoorbeeld sprake is van een nieuwe pandemie, kan een visie van een school veranderen. Ook als er ergens in de wereld een oorlog uitbreekt en een school veel gevluchte kinderen binnenkrijgt, zal de visie mogelijk op de schop gaan.”
Zonder visie is het los zand
Een visie is voor een school van essentieel belang, vindt Sanne. “Zonder visie doet iedere leerkracht wat hij of zij denkt dat goed is, maar dan sluit niets op elkaar aan. Er is geen doorgaande lijn, geen overlap, geen samenhang.”
Met een visie werkt iedereen naar hetzelfde doel toe. “Door middel van reflectie kun je toetsen of je met de visie op de goede weg zit. Je kunt dan eventueel bijsturen door je strategie aan te passen.”
Zonder visie is het los zand. “Ik merk dat als het gaat om cultuureducatie. Bij een school die daar geen visie op heeft, blijft kunst en cultuur een ondergeschoven kindje. Het verdwijnt naar de achtergrond. Dan plukt een leerkracht een keer iets van Pinterest en dat is het dan. Het botst in zulke gevallen ook sneller met het overige onderwijs dat wordt gegeven.”
Aparte visie als onderdeel van gehele visie
Sanne is van mening dat een visie op cultuureducatie gekoppeld moet worden aan een algemene visie. “Ze dragen beide bij aan de missie van een school. Stel dat een school als missie heeft om kinderen in de volle breedte te ontwikkelen om deel te kunnen nemen aan de maatschappij, dan kan cultuureducatie daar een goede rol in spelen.”
Het mooiste zou zijn als het één geheel is, vindt Sanne. In dat geval is de visie op het gehele onderwijs ook meteen de visie op cultuureducatie. “Maar dat is niet zo vanzelfsprekend op veel scholen, merk ik. Daarom is het juist van belang om een aparte visie voor cultuureducatie te schrijven, om het als onderdeel een plek te geven, zodat het aandacht krijgt.”