Kunstbende - Wat is jouw talent?

Na een periode vol online masterclasses, workshops en coaching sessies staan alle talentvolle artiesten klaar om het Kunstbendepodium te bestormen en zich te presenteren aan de jury. Op 20 juni wordt in Gelderland de voorronde gehouden in poppodium Doornroosje in Nijmegen via livestream en met beperkt publiek. De beste acts stromen door naar de finale op het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam op 2 oktober 2021. De livestream van Gelderland is op 20 juni te volgen op kunstbende.nl/gelderland-live.

Affiches Kunstbende GLD 2021

Tim Beeren, Shinshan en Jante Wortel zijn het gezicht van de Kunstbende Gelderland campagne 2021.

De succesvolle oud-deelnemers Tim Beeren, Shinshan en Jante Wortel zijn het gezicht van de Kunstbende campagne 2021 die naast affiches ook uit wervende filmpjes bestaat. Zij vragen aan de jongeren in Gelderland: Wat is jouw talent?

Wat is jouw talent?
Jante Wortel schrijft proza en poëzie. Zij won in 2015 Kunstbende in de categorie Taal. Jante studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ en werd daarna geselecteerd voor Arnhemse Nieuwe en het Slow Writing Lab. Jante werkt aan haar debuutroman die bij uitgeverij Das Mag zal verschijnen.

Wat is jouw Talent?
Tim Beeren deed in 2018 deed mee aan de voorrondes van Kunstbende in de categorie DJ. Na Kunstbende heeft hij een netwerk opgebouwd en muziek uitgebracht die onderhand al miljoenen keren beluisterd is.

Wat is jouw Talent?
Shinshan werd eerste bij Kunstbende met zijn optreden in de categorie Dans, ook won hij Hollands Got Talent en de internationale Red Bull ‘Dance your Style’ competitie in Parijs.

Online workshops

Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen helemaal gratis de workshops van Kunstbende volgen om hun talenten te ontdekken en verbreden en natuurlijk om hun act voor de voorronde te perfectioneren. Dit jaar hebben de deelnemers geluk; omdat de meeste workshops online worden gegeven, kunnen ze ook bij andere regio’s aanschuiven! Kijk hier voor een overzicht van alle Krash Kourses.

Eerste Hulp bij Onbenut Talent Box

Kunstbende introduceert dit jaar de Eerste Hulp bij Onbenut Talent Box. De kans voor docenten in het VO om korte metten te maken met de onbenutte kansen van leerlingen. Samen met partner Vereniging Cultuurprofielscholen hebben we de krachten gebundeld en een pakket ontwikkeld met makkelijk toepasbare online lessen en tools om talent in elke klas te spotten:

  • Een gids met educatief aanbod van Kunstbende, zoals online lessen om leerlingen kennis te laten maken met de verschillende categorieën van Kunstbende.
  • Pins die je aan leerlingen kan geven als blijk van erkenning.
  • Flyers en stickers om uit te delen en posters om op te hangen in het klaslokaal

Op deze speelse en laagdrempelige manier kunnen jongeren kennismaken met Kunstbende en hopen we ze te motiveren member te worden van KLUB Kunstbende. Met een membership geven ze zich niet direct op voor de wedstrijd, maar kunnen ze deelnemen aan allerlei onderdelen van Kunstbende, zoals workshops, masterclasses, open podia en de wedstrijd zelf.

Wil je als docent graag de box ontvangen met ‘pins’, stickers, flyers, posters en meer info over Kunstbende ontvangen? Neem dan contact op.

Save the dates 2021!

Kunstbende Voorronde Gelderland is gepland op zondag 20 juni 2021 in Doornroosje Nijmegen. De winnaars van de voorrondes gaan door naar het Kunstbende Young Creators Festival op zaterdag 2 oktober 2021 op de Westergas in Amsterdam.

Aftershow Kunstbende Live 2020

Tijdens Kunstbende Live 2020 – met ruim 6.200 kijkers thuis – waren de honderd beste acts van jonge makers (13-18 jaar) te zien in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal en Theater. Onder de finalisten was zichtbaar veel blijdschap dat ze weer mochten optreden en het niveau was dit jaar opvallend hoog. De livestream werd uitgezonden vanuit de Westergas in Amsterdam. Bekende juryleden waren onder andere Nicolaas Veul, Splinter Chabot en Daan Roosegaarde. Het niveau van de finalisten werd door meerdere juryleden als hoog ervaren. Jurylid Film Nicolaas Veul (jurylid Film): ‘Ik vind de kwaliteit ontzettend hoog. Het is inspirerend en een beetje intimiderend. Maak je dit al op je vijftiende?! Ik vind er zoveel kunstenaarschap tussen zitten. Wat ik bij bijna alle films had, is dat ze me emotioneel hebben geraakt.’

Op 7 en 8 november 2020 vond de landelijke finale plaats tijdens Kunstbende Live op de Westergas in Amsterdam. In de aftershow praten reporters Lieke, Sam, Luuk en Ryan na met deelnemers Ramor, Wolliewohl Junior, Anne Cappendijk, Elise Richards, Lieke & Quirina, Ploen Mevis, Lava Heijzelaar en jurylid Wart Kamps over deze bijzondere coronaproof editie.

Prijzen voor Mara en Thias uit Gelderland

Mara Linde heeft met ‘Constante Toekomst’ de eerste prijs in de categorie film in de wacht gesleept. Thias Baakman won de tweede prijs in de nieuwe categorie influencer. Op 12 november trok Kunstbende langs de huizen en scholen van de winnaars om ze te verrassen met het behalen van hun prijs. De andere finalisten uit Gelderland waren Bransz (dans), Lieke & Quirina (theater), DJ NOX (DJ), Atay (taal), Olaf Putker (muziek) en Beau Toebes (expo).

Mara Linde

1e prijs Film Kunstbende Live 2020: Constante Toekomst van Mara Linde. Naast een award wint zij een vertoning op International Film Festival Rotterdam.

Thias Baakman

2e prijs Influencer Kunstbende Live 2020: Thias Baakman

Aftermovie 2020

Kunstbende Live 2020 vanuit de Westergas, Amsterdam

Schermafbeelding 2020-11-07 om 20.09.35

De Finale van Kunstbende 2020 op 7&8 november in de Zuiveringshal en het Machinegebouw op het terrein van Westergas in Amsterdam.

Winnaars Voorronde Gelderland 2020

Ruim tweeduizend bezoekers volgden op zondag 25 oktober de livestream van Kunstbende Voorronde Gelderland in Doornroosje, Nijmegen. De winnaars gingen door naar de landelijke finale tijdens Kunstbende Live 7 & 8 november.

Dans  1: Bransz  2: Elke de Kievit  3: Perseverance
DJ  1. Nox  2. DJ Tijn  3. Xavi del Mundo
Expo  1. Beau Toebes  2. Skyler Lalieu  3. Ingemar Kleine Koerkamp
Film  1. Mara Linde
Muziek  1. Olaf Putker  2. Janna Baerends  3. Meike de Vries
Taal  1. Atay Güner  2. Thijs Kersten  3. Fabia Nooij
Theater  1. Lieke & Quirina

Aandacht in de pers voor Gelderse winnaars

Lees hier berichten over Olaf Putker, Lieke & Quirina en Beau Toebes.

Klub Kunstbende 2020

Meer dan ooit laten jongeren actief van zich horen op internet. De coronatijd zette hun creativiteit op scherp. Om deze talenten zoveel mogelijk te stimuleren, startte Kunstbende met het online podium KLUB Kunstbende. In deze KLUB werkt Kunstbende actief samen met partners, deelnemers, ambassadeurs, coaches, masters en vele andere professionals uit het culturele en creatieve veld. De KLUB geeft alle ruimte aan jongeren om hun work-in-progress (#vanpodiumnaarzolder) te laten zien en geïnterviewd te worden over kunstmaken in deze gekke tijd. Ook kunnen ze van alles leren via Krash Kourses in samenwerking met Rabobank (zoals de Kourses van Kunstbende-ambassadeurs Stefano Keizers en Shay Latukolan), online coaching en de splinternieuwe online masterclasses.

De KLUB vormde dit jaar het begin van een meerjarenplan waarin Kunstbende haar kracht als community gaat uitbouwen. Deelnemers geven namelijk keer op keer aan hoe belangrijk het is om andere (jonge) makers te ontmoeten, van elkaar te leren en zo de volgende stap te kunnen zetten in hun ontwikkeling. Want: het beste uit jezelf halen doe je niet alleen!

Plannen voor de toekomst

Kunstbende heeft eind augustus 2020 een positief advies gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie in de regeling Talent & Festivals 2021-2024! Wat zijn we blij en trots. We gaan ons, samen met al onze partners, de komende jaren enorm inzetten om zoveel mogelijk jonge makers op weg te helpen. Het advies is hier terug te lezen. Hieronder een paar citaten uit het advies:

‘De commissie is onder de indruk van de lange lijst met partners van kwaliteit. Deze zijn zeer divers van inhoud en wijze van samenwerking, zowel landelijk, regionaal als zeer lokaal.’

‘Deelnemers komen uit alle windstreken van Nederland. Niet alleen zijn alle provincies evenredig vertegenwoordigd, er is ook een goede verhouding tussen stad en platteland. Kunstbende komt op plekken in de regio waar niet of nauwelijks cultureel of creatief aanbod is voor deze jongeren.’

‘Kunstbende heeft in dertig jaar tijd een goede reputatie in Nederland opgebouwd als grootste podium voor talentontwikkeling voor jongeren van 13-18 jaar. Ze is de enige organisatie die op landelijke schaal in alle kunstdisciplines een competitie heeft. Met aanbod van consistente kwaliteit, een zeer uitgebreid netwerk en een trapsgewijze methode helpt Kunstbende jongeren daadwerkelijk op weg om hun talent en identiteit te ontwikkelen. Kunstbende heeft zich bewezen als een zeer toegankelijke en open organisatie, die de doelgroep zeer goed kent en aanvoelt en zich doorlopend weet te vernieuwen.’

Kunstbende en Cultuur Oost

Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent van 13 t/m 18 jaar. Jonge talenten doen niet alleen podiumervaring op, maar krijgen ook nuttige feedback van een professionele jury. Bovendien maken ze kans op mooie prijzen zoals vrijkaartjes, tegoedbonnen, optredens, exposities en workshops. Jaarlijks doen zo’n 300 jonge talenten mee in Gelderland in de categorieën *dans *dj *expo *fashion *film *muziek *taal *theater.

Cultuur Oost is een van de regionale organisatoren van de Kunstbende voorrondes en werft daarvoor deelnemers binnen jongerennetwerken in Gelderland. Hiermee genereert de organisatie veel kennis over deze doelgroep.

Aanmelden voor Kunstbende 2021
Doe jij iets met Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal of Theater? En wil je je hierin ontwikkelen? Doe dan mee aan Kunstbende 2021!

aanmelden

Topics

Kunst en Cultuur
Liselot Peerenboom

Contact

Liselot Peerenboom

Ik werk samen met de adviseurs uit het team participatie, binnen deze samenwerking ligt mijn focus op projecten die een inclusievere samenleving stimuleren.

Stel een vraag