Kunstbende #vanpodiumnaarzolder

Nu alle jongeren thuis zitten roept Kunstbende op om juist in deze tijd te blijven creëren en kunst online te delen. Daar wordt gelukkig goed gehoor aan gegeven. Graag praten we je bij over hoe het Kunstbende-seizoen er nu uit gaat zien en over de mooie initiatieven waar deze nieuwe situatie al toe heeft geleid.

kunstbende 2020

Haal eruit wie erin zit

Voorronde Gelderland en Young Creators Festival

De Kunstbende Voorronde Gelderland stond gepland op 13 april, tweede Paasdag, maar deze wordt uiteraard verplaatst. Onder leiding van de landelijke Kunstbende kijken we samen met alle provincies of we de voorrondes in de maanden september en oktober kunnen organiseren. Het Young Creators Festival met daarin de finale zal in dat geval plaatsvinden in december. We doen er alles aan om Kunstbende 2020 in een nieuwe vorm te laten doorgaan, juist omdat er nu, in deze moeilijke tijd, zoveel mooie initiatieven vanuit jongeren ontstaan.

Reactie jongeren

Jongeren reageren begripvol op het verplaatsen van voorrondes en finale en zijn bereid mee te verhuizen als ze kunnen. In de WhatsApp-groepen waarin we de deelnemers per kunstdiscipline verenigen en met ze communiceren, ontstaan opbeurende gesprekken en wordt er volop werk gedeeld. Om in te spelen op deze behoefte bieden we alle jongeren de mogelijkheid hun performance via de Instagram van Kunstbende landelijk te delen. Het platform heeft een groot bereik en de oproep vindt gretig gehoor.

Klub Kunstbende

Pas enkele weken geleden verzonden we het ambitieuze activiteitenplan van Kunstbende voor de periode 2021–2024 genaamd ´Join the Klub´ aan het Fonds Cultuurparticipatie. De coronacrisis zorgt ervoor dat verschillende ideeën uit dit activiteitenplan nu al spontaan door Kunstbende worden uitgevoerd. Zo staat bijvoorbeeld in het meerjarenplan als doel beschreven dat we actief willen werken aan een onderlinge, sterkere verbinding, zowel on- als offline. Doordat de reguliere activiteiten wegvallen en we op andere manieren met deelnemers moeten communiceren, werken we nu al aan de uitvoering van deze ambitie.

In hetzelfde meerjarenplan is onder het kopje ‘Trends Doelgroep’ onderzoek gedaan naar wat jongeren zelf belangrijk vinden. Onder andere ‘uniek zijn’, ‘zelfexpressie en cross-overs’ en ‘maatschappelijke betrokkenheid’ werden genoemd, maar ook ‘live-ontmoeting’ scoorde hoog. Die laatste gaat dus even in de koelkast, maar tot die tijd is er veel op Instagram en IGTV te volgen via @kunstbende. Hopelijk kunnen we in oktober weer live verder!

Winnaars Kunstbende 2019

Winnaars Kunstbende Finale 2019.

Kunstbende en Cultuur Oost

Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent van 13 t/m 18 jaar. Jonge talenten doen niet alleen podiumervaring op, maar krijgen ook nuttige feedback van een professionele jury. Bovendien maken ze kans op mooie prijzen zoals vrijkaartjes, tegoedbonnen, optredens, exposities en workshops. Jaarlijks doen zo’n 300 jonge talenten mee in Gelderland in de categorieën *dans *dj *expo *fashion *film *muziek *taal *theater.

Cultuur Oost is een van de regionale organisatoren van de Kunstbende voorrondes en werft daarvoor deelnemers binnen jongerennetwerken in Gelderland. Hiermee genereert de organisatie veel kennis over deze doelgroep.

Topics

Kunsten
Harm Baaijens

Door

Harm Baaijens

Ik coördineer en produceer festivals, producties en bijeenkomsten met jongeren en kinderen als doelgroep.

Stel een vraag