Aftrap Kunstbende seizoen 2021

Kunstbende seizoen 2021 is van start gegaan en dat betekent dat Gelderse jongeren zich weer kunnen inschrijven voor workshops. We trappen dit jaar af met een rapworkshop van Buma Music Academy op zaterdag 23 januari waar de deelnemers de wereld van hiphop induiken en leren hoe ze een eigen raptekst kunnen maken! Op zondag 24 januari geeft hét literaire talent van 2018, Tom Hofland, een workshop tekstschrijven. Tom leert de deelnemers alles over het opdoen van inspiratie en geeft hij oefeningen en technieken om binnen no-time iets op papier te hebben. Geen writersblock meer dus!

image

Online workshops

Jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen helemaal gratis de workshops van Kunstbende volgen om hun talenten te ontdekken en verbreden en natuurlijk om hun act voor de voorronde te perfectioneren. Dit jaar hebben de deelnemers geluk; omdat de meeste workshops online worden gegeven, kunnen ze ook bij andere regio’s aanschuiven!

Kunstbende Live 2020: prijzen voor Mara en Thias uit Gelderland

Tijdens Kunstbende Live 2020 – met ruim 6.200 kijkers thuis – waren de honderd beste acts van jonge makers (13-18 jaar) te zien in de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal en Theater. Onder de finalisten was zichtbaar veel blijdschap dat ze weer mochten optreden en het niveau was dit jaar opvallend hoog. De livestream werd uitgezonden vanuit de Westergas in Amsterdam. Bekende juryleden waren onder andere Nicolaas Veul, Splinter Chabot en Daan Roosegaarde. Het niveau van de finalisten werd door meerdere juryleden als hoog ervaren. Jurylid Film Nicolaas Veul (jurylid Film): ‘Ik vind de kwaliteit ontzettend hoog. Het is inspirerend en een beetje intimiderend. Maak je dit al op je vijftiende?! Ik vind er zoveel kunstenaarschap tussen zitten. Wat ik bij bijna alle films had, is dat ze me emotioneel hebben geraakt.’

Winnaars uit Gelderland

Mara Linde heeft met ‘Constante Toekomst’ de eerste prijs in de categorie film in de wacht gesleept. Thias Baakman won de tweede prijs in de nieuwe categorie influencer. Op 12 november trok Kunstbende langs de huizen en scholen van de winnaars om ze te verrassen met het behalen van hun prijs. De andere finalisten uit Gelderland waren Bransz (dans), Lieke & Quirina (theater), DJ NOX (DJ), Atay (taal), Olaf Putker (muziek) en Beau Toebes (expo).

Mara Linde

1e prijs Film Kunstbende Live 2020: Constante Toekomst van Mara Linde. Naast een award wint zij een vertoning op International Film Festival Rotterdam.

Thias Baakman

2e prijs Influencer Kunstbende Live 2020: Thias Baakman

Aftermovie

Kunstbende Live 2020 vanuit de Westergas, Amsterdam

Schermafbeelding 2020-11-07 om 20.09.35

De Finale van Kunstbende 2020 op 7&8 november in de Zuiveringshal en het Machinegebouw op het terrein van Westergas in Amsterdam.

Winnaars Voorronde Gelderland

Ruim tweeduizend bezoekers volgden op zondag 25 oktober de livestream van Kunstbende Voorronde Gelderland in Doornroosje, Nijmegen. De winnaars gingen door naar de landelijke finale tijdens Kunstbende Live 7 & 8 november.

Dans  1: Bransz  2: Elke de Kievit  3: Perseverance
DJ  1. Nox  2. DJ Tijn  3. Xavi del Mundo
Expo  1. Beau Toebes  2. Skyler Lalieu  3. Ingemar Kleine Koerkamp
Film  1. Mara Linde
Muziek  1. Olaf Putker  2. Janna Baerends  3. Meike de Vries
Taal  1. Atay Güner  2. Thijs Kersten  3. Fabia Nooij
Theater  1. Lieke & Quirina

Aandacht in de pers voor Gelderse winnaars

Lees hier berichten over Olaf Putker, Lieke & Quirina en Beau Toebes.

Klub Kunstbende

Meer dan ooit laten jongeren actief van zich horen op internet. De coronatijd zette hun creativiteit op scherp. Om deze talenten zoveel mogelijk te stimuleren, startte Kunstbende met het online podium KLUB Kunstbende. In deze KLUB werkt Kunstbende actief samen met partners, deelnemers, ambassadeurs, coaches, masters en vele andere professionals uit het culturele en creatieve veld. De KLUB geeft alle ruimte aan jongeren om hun work-in-progress (#vanpodiumnaarzolder) te laten zien en geïnterviewd te worden over kunstmaken in deze gekke tijd. Ook kunnen ze van alles leren via Krash Kourses in samenwerking met Rabobank (zoals de Kourses van Kunstbende-ambassadeurs Stefano Keizers en Shay Latukolan), online coaching en de splinternieuwe online masterclasses.

De KLUB vormde dit jaar het begin van een meerjarenplan waarin Kunstbende haar kracht als community gaat uitbouwen. Deelnemers geven namelijk keer op keer aan hoe belangrijk het is om andere (jonge) makers te ontmoeten, van elkaar te leren en zo de volgende stap te kunnen zetten in hun ontwikkeling. Want: het beste uit jezelf halen doe je niet alleen!

Plannen voor de toekomst

Kunstbende heeft eind augustus 2020 een positief advies gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie in de regeling Talent & Festivals 2021-2024! Wat zijn we blij en trots. We gaan ons, samen met al onze partners, de komende jaren enorm inzetten om zoveel mogelijk jonge makers op weg te helpen. Het advies is hier terug te lezen. Hieronder een paar citaten uit het advies:

‘De commissie is onder de indruk van de lange lijst met partners van kwaliteit. Deze zijn zeer divers van inhoud en wijze van samenwerking, zowel landelijk, regionaal als zeer lokaal.’

‘Deelnemers komen uit alle windstreken van Nederland. Niet alleen zijn alle provincies evenredig vertegenwoordigd, er is ook een goede verhouding tussen stad en platteland. Kunstbende komt op plekken in de regio waar niet of nauwelijks cultureel of creatief aanbod is voor deze jongeren.’

‘Kunstbende heeft in dertig jaar tijd een goede reputatie in Nederland opgebouwd als grootste podium voor talentontwikkeling voor jongeren van 13-18 jaar. Ze is de enige organisatie die op landelijke schaal in alle kunstdisciplines een competitie heeft. Met aanbod van consistente kwaliteit, een zeer uitgebreid netwerk en een trapsgewijze methode helpt Kunstbende jongeren daadwerkelijk op weg om hun talent en identiteit te ontwikkelen. Kunstbende heeft zich bewezen als een zeer toegankelijke en open organisatie, die de doelgroep zeer goed kent en aanvoelt en zich doorlopend weet te vernieuwen.’

Kunstbende en Cultuur Oost

Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent van 13 t/m 18 jaar. Jonge talenten doen niet alleen podiumervaring op, maar krijgen ook nuttige feedback van een professionele jury. Bovendien maken ze kans op mooie prijzen zoals vrijkaartjes, tegoedbonnen, optredens, exposities en workshops. Jaarlijks doen zo’n 300 jonge talenten mee in Gelderland in de categorieën *dans *dj *expo *fashion *film *muziek *taal *theater.

Cultuur Oost is een van de regionale organisatoren van de Kunstbende voorrondes en werft daarvoor deelnemers binnen jongerennetwerken in Gelderland. Hiermee genereert de organisatie veel kennis over deze doelgroep.

Aanmelden voor Kunstbende 2021
Doe jij iets met Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal of Theater? En wil je je hierin ontwikkelen? Doe dan mee aan Kunstbende 2021!

aanmelden

Topics

Kunst en Cultuur
Harm Baaijens

Contact

Harm Baaijens

Ik coördineer en produceer festivals, producties en bijeenkomsten met jongeren en kinderen als doelgroep.

Stel een vraag