Cultuuronderwijs met focus op het proces
“Tot voor kort werkte onze school erg productgericht. We beoordeelden kinderen vooral op het eindresultaat, zowel bij cultuurproducten als in de zaakvakken. We wilden onze focus deels verleggen en meer procesgericht gaan werken. Onze uitdaging is om de komende jaren het (cultuur)onderwijs zo in te richten, dat vaardigheden van kinderen meer ontwikkeld worden.
Wij willen rijk cultuuronderwijs bieden met de focus op het proces. Met regie van de kinderen op eigen leerdoelen. We willen hun vaardigheden inzichtelijk maken, meten en beoordelen. Dit doen we met cultuureducatie en wereldoriëntatieonderwijs (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en verkeer). De grootste uitdaging bij de omschakeling naar procesgericht werken is de mindset van de leerkrachten. We zijn een eind op weg.”
Ons project gaat over procesgericht werken, niet zozeer over kunst en cultuur. Cultuureducatie past daarin.
De school heeft ondersteuning bij dit project van Karin Kotte, adviseur kunsteducatie. Zij begeleidt het team bij de verandering naar procesgerichte didactiek. Zij heeft twee trainingen gegeven om de aanpak uit te leggen, er is geoefend in lessen en nu komt zij af en toe naar de klas om feedback te geven aan de leerkrachten. Jos van Dijk: “’Het begint bij verwondering’, zegt Karin zo mooi. Zij zet de leerkrachten aan het schetsen vanuit de vraag wat hen verwondert. Wat mij nu zo aanspreekt in de hele aanpak is met name het reflecteren daarop. Met elkaar in het team en samen met Karin. We zoeken naar de balans tussen productgericht werken en de vrije expressie. De input van de leerkracht laten balanceren met de creativiteit en de leerwens van het kind. We hebben de procesgerichte didactiek geoefend met geschiedenis, vandaaruit werken we nu via beeldende vorming aan cultuureducatie.”
Procesgerichte didactiek, wat is het?
De leerling onderzoekt de wereld op een creatieve manier. Deze didactiek leert de leerlingen om geen genoegen te nemen met het eerste antwoord dat ze vinden of bedenken, maar dat ze meerdere mogelijkheden uitproberen, autonoom denken, buiten het kader durven gaan en onderbouwde keuzes maken. Het doorlopen van een proces is geen doel op zich. Het zorgt voor betekenisgeving aan de onderwijsleerstof, betrokkenheid en eigenaarschap van leren. En het biedt een kader waarin ieders talenten op een natuurlijk wijze zichtbaar worden. (Kijk voor meer info op de website van Karin Kotte)