Terugblik De Oploop #5

Door

Harm Baaijens

Cultuur Oost organiseerde op donderdag 12 maart 2020 de vijfde Oploop in Veluvine, Nunspeet: inspiratie in diverse deelsessies over kunst en cultuur in Gelderland, meepraten over educatie en talentontwikkeling in film, muziek, dans en theater. Hoe betrek je zoveel mogelijk mensen bij kunst en cultuur en hoe ontwikkel je beleid hiervoor? Hoe verantwoord je het en hoe kom je als maker aan geld bij de fondsen FCP en ZOZ?

[72dpi] De Oploop 2020 – Marcel Krijgsman – 065

De Oploop #5 in Veluvine, Nunspeet (foto's: Marcel Krijgsman)

De kracht van kunst

De middag startte met een plenair deel, met daarna de mogelijkheid om naar twee deelsessies te gaan. De Oploop liet met voornamelijk Gelderse voorbeelden zien hoe kunst kan inspireren en hoe kunstenaars kunnen bijdragen door in creatieve oplossingen te denken.

PROGRAMMA

Opening
In 2019 is Cultuur Oost gestart met het in stelling brengen van (non)formal urban minded makers en kunstenaars. Op de Oploop #4 werden de kanshebbers voor 2019 voorgesteld aan het publiek van formals in een open dialoog. De trein dendert dit jaar door met showcases en verdiepende gesprekken uit alle hoeken van Gelderland met o.a. De Werkplaats, Powerplug RC, AxU en Rosalie de Graaf.

Impactmeting Kunst
Lisan Beune adviseert de culturele sector op het gebied van cultureel ondernemerschap en professionalisering. Ze is medeontwikkelaar van een impactmonitor die de resultaten en de waarde van culturele projecten en instellingen inzichtelijk maakt. Een hot item! Tijdens de workshop vertelt Lisan over haar ervaringen, welke varianten er mogelijk zijn en waar je aan moet denken bij het meten van impact.

Iets met urban
Onder de parapluterm ‘urban’ heeft een breed scala aan culturele uitingen een weg gevonden naar een groot publiek en diverse podia. Cultuur Oost ziet dat er veel talent schuilt in Gelderse jongeren die zich met urban culture bezighouden. In een tijd waarin het voor velen niet compleet duidelijk is wat urban, non-formal en divers nou precies is of zou kunnen zijn, is het goed in gesprek te gaan en iets met urban te doen.

ROZSYPNE van STUDIO ZZZAP, het literaire immersief maken
ROZSYPNE is een immersieve roomscale ervaring van 13 minuten, dat het verhaal vertelt van de oude vrouw Nina, die achterblijft in het dorp Rozsypne, waar de neus van de MH17 neer zal storten. Basis was een literaire tekst waarin de MH17 ramp wordt beschreven in scenes die de lezer telkens dichter bij de rampplek brengen en vooral ook het Oekraïense perspectief laten zien. Het werk van immersive designer Nienke Huitenga en schrijver Lisa Weeda ging in wereldpremière op het IDFA festival en werd lovend ontvangen. Nienke en Lisa vertellen over the making of en er is ook de mogelijkheid om zelf de virtuele wereld te betreden.

En… Actie! Film & beeld in het Gelderse onderwijs
Publiek, makers, kunstvakdocenten en mediacoaches bespreken hoe de aandacht voor beeldtaal in het onderwijs versterkt kan worden. Onderliggende vraag is: ‘Hoe leer je scholieren over de kracht van bewegend beeld en de duizenden zichtbare & onzichtbare keuzes die achter elk beeldverhaal zitten?’ O.a. Arjen Nicolai van Gigant Apeldoorn vertelt over het filmfestival voor vo-scholieren, een vakdocent film legt uit hoe hij te werk gaat in het onderwijs en FilmHUB Gelderland laat je zien wat de mogelijkheden en kansen van film- en beeldeducatie zijn.

Zonnestof
Hoe kan je met kunst en cultuur iedereen betrekken bij de energietransitie? In 2020 presenteert Ruimtekoers festival het project Zonnestof. Met mode ontwerper Pauline van Dongen en weefexpert Maaike Gottschal gaan inwoners uit Arnhem-Zuid aan de slag met ontwerpen van stof gemaakt van zonnecellen. Tegelijk gaan ze in gesprek over duurzaamheid en de energietransitie in de wijk, en werkt het project op een nieuwe manier aan betrokkenheid bij het thema. Op de Oploop vertellen Pauline van Dongen en Yosser Dekker programmamaker bij Ruimtekoers over dit project en ga je zelf aan de slag.

Droomhuizen Hoog
Kunstenaar Yasser Ballemans en programmamaker Yosser Dekker nemen je mee in een droom over je eigen leefomgeving. Droom je over meer groen, een survivalbos voor je kinderen, een gezellig koffiehuis of een toffe hangplek voor jongeren? Droom erop los. In het project Droomhuizen Hoog maken deelnemers tijdens Ruimtekoers Festival én nu tijdens deze workshop eerst hun eigen droomhuis. Alle droomhuizen samen vormen uiteindelijk een compleet droomdorp. Deze workshop gaat over goede ideeën van bewoners over hun éigen leefomgeving en hoe een creatief proces een belangrijke bijdrage levert aan die ideeën en aan de visualisatie daarvan.

Toekomst van cultuurbeleid
In een besloten bijeenkomst gaan wethouders en gedeputeerde cultuur met elkaar in gesprek over hoe voor alle inwoners in Gelderland deelnemen aan kunst en cultuur mogelijk is. Wat verdient daarvoor aandacht in de komende beleidsperiode 2021-2024?

De Cultuurcaravaan
Karin Zomer van de gemeente Hellendoorn en Joop Hofman van Rode Wouw uit Deventer vertellen hoe zij met bewoners werken aan een nieuwe cultuurvisie ‘De Cultuurcaravaan’. Tijdens een workshop buigen de deelnemers zich over een aantal knelpunten in zo’n proces. De werkgroepen functioneren als een zogenaamd TA1D (tijdelijk adviesbureau voor 1 dag), de kennis en inbreng wordt ook daadwerkelijk meegenomen in de verdere ontwikkeling van De Cultuurcaravaan.

Cultuureducatie met Kwaliteit
Edwin van Meerkerk (Radboud Universiteit) deed onderzoek naar de samenwerking tussen vakdocenten en leerkrachten binnen CMK-projecten. Hij presenteert zijn bevindingen in het eerste halfuur van deze bijeenkomst. Aansluitend is er een actieve sessie onder leiding van Suzan Lutke, waarin je meedenkt over de belangrijkste projectaccenten voor de CMK periode 2021-2024.

Als de muziek er al is
Suzan Lutke is inmiddels toonaangevend als het gaat om muziekbeleving met, voor en door kinderen. Haar pas verschenen boek ‘Als de muziek er al is’, gaat uit van het feit dat kinderen al heel veel luisteren naar muziek en spelen met muziek. Hoe benutten we dat in plaats van ze te overvragen met opdrachten die eerder frustreren dan uitnodigen? Doe mee aan een interactief college, scherp en speels geleid door Wendelien Wouters, waarbij Suzan jou de vragen stelt die zij zichzelf stelde. Praten over muziek is mooi, maar wat nou als er ineens een klas kinderen staat die les wil van Suzan…? De theorie in praktijk!

De Kleine Berenjacht
Een intieme muziektheatervoorstelling van Theater Sonnevanck is op maat gemaakt voor kinderen uit het speciaal onderwijs die extreem gevoelig zijn voor prikkels. Na de voorstelling gaan theatermakers en de betrokken cultuurcoördinator van Onderwijscentrum Het Roessingh in gesprek over hun bijzondere samenwerking en de (artistieke) keuzes die ze maakten om aan te sluiten bij deze doelgroep van Zeer Moeilijk Lerende (ZML) en Ernstig Meervoudig Beperkte (EMB) kinderen.

Vertrekpunt ‘kunst’
Theater voor jongeren gespeeld door jongeren. Talentvolle jonge acteurs krijgen de kans zich te ontwikkelen en zetten Shakespeare in om actuele thema’s bespreekbaar te maken. JTG Wolf is een onderdeel van Cultuurkust en maakt op basis van klassiek repertoire jongerentheater dat out-of-the-box is en dichtbij komt. In een open repetitie gaan we in gesprek met regisseur Leander Zimmerman over werkwijze, doelen en proces én met de jongeren over identiteit, keuzes en talent.

Kom verder met dans
Dans en theaterstudio Annemieke Bais laat zien hoe dansers maatschappelijke thema’s kunnen vormgeven. Hoe begin je aan zo’n proces, wat heb je ervoor nodig en hoe maak je de verbinding met persoonlijke en maatschappelijke onderwerpen via dans?
Lynn Kosakoy van CMK-LAB De Kracht van Dans geeft een interactieve voorstelling en workshop waarbij de creatief expressieve benaderingswijze centraal staat. Zij maakte de voorstelling Move school, make society! voor basisscholen die aan de slag willen met burgerschap. Lynn gebruikt de uitkomsten van dit project voor haar master kunsteducatie onderzoek. Hoe ontwikkelen kinderen zich door middel van dans? Wat is daarvoor nodig en welke verschillende methoden kun je hiervoor inzetten? Heb je de technische basis voor dans altijd nodig en wat is het effect van de expressieve benaderingswijze? Hoe kun je als leerkracht met dans werken als je geen danservaring hebt? Werkt de expressieve benaderingswijze dan ook?
Bernice Zwijnenburg geeft een klassieke voorbeeldles. Hoe breng je danstalent verder? Is klassiek pure noodzaak? Kun je op een speelse manier techniek ontwikkelen en kan iedereen dansen?
De dansdocenten delen graag hun visie en verhalen over het inspireren en ontwikkelen van kinderen en jonge dansers. Ontdek hoe jij ook verder kunt komen met dans en welke benaderingswijze werkt voor jou.

Spoken Word Netwerk Gelderland
Spoken Word leeft in Gelderland. Voor jong en oud. Het is een vorm van taal en poëzie, die voornamelijk door jongeren uit de urban scene beoefend wordt en waarbij de onderwerpen vaak maatschappelijk geëngageerd zijn. Cultuur Oost is begonnen met het opzetten van een netwerk voor Spoken Word in Gelderland. Tijdens de Oploop laten verschillende artiesten hun eigen werk horen.

Fondsen FCP en ZOZ
Het Fonds voor CultuurParticipatie geeft voorlichting over de nieuwe subsidieregeling en gaat onder leiding van Marlies Leupen in gesprek met kunstenaars die werken in het sociaal domein.

Fonds ZOZ zoekt en ondersteunt bijzondere verhalen in de Nederlandse samenleving. Verhalen die raken, schuren, verbinden, de wereld bevragen of je aan het denken zetten. De focus ligt op projecten die gericht zijn op het verminderen van extremisme, polarisatie en radicalisering. In een gesprek van 10 minuten met medewerkers van het fonds ZOZ kan jij je project voorleggen en vragen stellen over het indienen van een subsidieaanvraag. Ook kan je bij eerder ondersteunde makers terecht, zij vertellen over hun ervaringen met het fonds.

Rosalie de Graaf
Rosalie de Graaf stopte met haar studie om zich volledig te richten op haar werk als kunstenaar en dat werpt zijn vruchten af. Zij werd al bekroond tot Beste Jonge Ondernemer 2019 en reist stad en land af om haar kunsten als street artist te tonen. Niet alleen in Nederland, maar ook op verschillende plekken in de wereld zijn kunstwerken van haar op muren te zien. Om een beeld te krijgen van wat ze maakt en hoe ze dat doet, vertelt Rosalie over haar werk om vervolgens te laten zien hoe zij te werk gaat.

Borrel en Buffet

Topics

Kunst en Cultuur Netwerken Onderwijs Overheid Zorg en Welzijn