Samenwerking Euregio

In het grensgebied tussen Nederland en Duitsland zijn vijf Euregio’s actief, samenwerkingsverbanden tussen gemeenten uit beide landen. Met als doel: grenzen overwinnen, samenwerking vereenvoudigen en zo allebei meerwaarde ervaren.

10947246_872090262811929_7952521892966562221_n

Programma grensoverschrijdend samenwerken

De Euregio ziet kunst, cultuureducatie en erfgoed als belangrijke bruggen tussen Nederland en Duitsland. Logisch ook, want inwoners kunnen door gezamenlijke activiteiten in deze sectoren in een culturele dialoog komen met elkaar. En dat zorgt weer voor meer wederzijdse interesse en begrip.

taNDem

taNDem is een grensoverschrijdend kunst- en cultuurproject in de EUREGIO. Het project loopt van 2018 tot 2021 en wordt gefinancierd met middelen uit het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland. Zoals de naam taNDem al doet vermoeden, heeft het project als doel om Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers in tandems bijeen te brengen. Kunst en cultuur hebben de eigenschappen om mensen over de grens heen op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. Samen met zijn collega Andre Sebastian van Münsterland e.V. vormt Johan Godschalk van Cultuur Oost het tandem voor de inhoudelijke projectleiding.

taNDem is prijswinnaar van de ‘Sail of Papenburg’ 2019

Met het kunst- en cultuurproject taNDem heeft de EUREGIO de 2e plaats van de grensoverschrijdende Europese prijs ‘Sail of Papenburg‘ behaald. De jury heeft de prestaties op het gebied van de culturele samenwerking in de grensregio’s beoordeeld. “Een geweldige onderscheiding voor het EUREGIO-team en de projectpartners. Ze hebben allemaal goed werk verricht en doen dat nog steeds omdat het project nog op volle toeren draait. Voor ons is het ook de bevestiging dat cultuur een zeer belangrijke rol speelt bij het samengroeien van de regio over de grens heen, omdat we op deze wijze de cultuur en de taal van onze buren beter leren begrijpen. Dit is hoe Europa kan slagen“, aldus Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO.

euregio.png

Topics

Kunsten Netwerken Overheid
Johan Godschalk

Door

Johan Godschalk

Het grootste deel van mijn werk bestaat uit dienstverlening aan gemeenten die kunst en erfgoed van betekenis willen laten zijn.

Stel een vraag