Spreekuur Cultuur Oost

Hoe financier je jouw project? Waar vind je informatie over cultuurmarketing of juridische vraagstukken? Hoe start je een mooie samenwerking met het sociale domein, vind je een artistiek leider voor je vereniging of stichting of zorg je voor een inclusievere programmering? Cultuur Oost helpt makers, zzp’ers, verenigingen, stichtingen en culturele instellingen graag verder. Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen onder elkaar gezet, maar we voorzien je natuurlijk ook graag van advies op maat. App ons je vraag (06-83933246), stel je vraag direct aan een van onze adviseurs, of schrijf je in voor een van onze spreekuren bij jou in de buurt.

Spreekuur cultuur

FAQ's

Hoe financier ik mijn project?

Ieder project vraagt om een eigen financieringsmix. De drie meest gangbare vormen van financiering zijn fondsen, crowdfunding en culturele leningen. Wil je weten welke financieringsmix het beste bij jouw project past? Doe dan de culturele financieringswijzer van Cultuur+Ondernemen.

Op deze pagina hebben we een aantal relevante fondsen voor Gelderland onder elkaar gezet. Schakel025 en het FIN hebben een goed landelijk overzicht. Wil je een compleet en actueel overzicht van alle fondsen beschikbaar in Nederland, schaf dan het fondsenboek aan.

Ben je geïnteresseerd in de voordelen van crowdfunding neem dan eens een kijkje bij voordekunst. Als je meer wilt weten over culturele leningen kun je terecht bij Fonds Cultuur+Financiering.

Hoe schrijf ik een projectplan?

In een projectplan omschrijf je jouw project en hoe je van plan bent dat project uit te voeren. Een projectplan schrijf je in eerste instantie voor jezelf, maar is natuurlijk ook belangrijk om potentiële financierders en samenwerkingspartners te enthousiasmeren. In een projectplan omschrijf en onderbouw je o.a. het project, je visie, motivatie en doelstellingen, de doelgroepen die je met je project wil bereiken, je communicatiemiddelen en je planning. Hoe uitgebreid je projectplan is, hangt af van het project dat je voor ogen hebt.

Op zoek naar een sjabloon voor een sterk en helder projectplan? Neem eens en kijkje bij Schakel025.

Hoe stel ik een begroting op?

Een begroting is altijd een financiële vertaling van je projectplan. Het moet duidelijk zijn dat je een realistische inschatting hebt gemaakt van de kosten die je gaat maken en van de opbrengsten die daar tegenover staan. Kosten die bijvoorbeeld onder elkaar worden gezet zijn: honoraria voor artiesten, zaalhuur, catering, reiskosten, kosten voor materialen en communicatiemiddelen. Bij inkomsten kun je denken aan: inkomsten uit fondsen, sponsoring en kaartverkoop.

Een begroting is altijd sluitend, dat betekent dat je evenveel geld uitgeeft als je binnenkrijgt. Een begroting is ook een controlemiddel, gedurende de looptijd van het project blijf je steeds checken of de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven nog gelijk lopen met de inschatting die je hebt gemaakt.

Op zoek naar een sjabloon voor een goede begroting? Neem een kijkje bij Schakel025 of download de voorbeeldbegroting van het VSBfonds.

Hoe word ik zelfstandig ondernemer?

Om je werkzaamheden als zelfstandig ondernemer uit te kunnen voeren, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast heb je ook een BTW-nummer van de Belastingdienst en een zakelijk rekeningnummer nodig. De Kamer van Koophandel heeft een handig stappenplan opgesteld dat je kunt doorlopen.

Goed om te weten voordat je je aanmeldt bij de KVK is dat je als zelfstandig ondernemer ook aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo moet je onder andere kunnen aantonen dat je werkt voor meerdere opdrachtgevers, is er een bepaald aantal uur dat je per jaar moet halen en moet je als zzp’er een zakelijke administratie bijhouden en omzetbelasting doen.

Benieuwd of je in aanmerking komt jouw werkzaamheden uit te voeren als zelfstandig ondernemer? Doe dan de OndernemersCheck van de Belastingdienst of bekijk het Webinar ‘Starten als zzp’er’ van de Kamer van Koophandel.

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

Wil je jouw onderneming zorgvuldig opbouwen dan kan een ondernemingsplan, ook wel businessplan of bedrijfsplan genoemd, je daarbij helpen. In een ondernemingsplan leg je vast welke doelen je met jouw onderneming wilt bereiken, welke kansen je voor jezelf ziet en wie bijvoorbeeld jouw potentiële klanten en concurrenten zijn. Het maken van een ondernemingsplan is niet verplicht, maar kan je wel heel veel houvast bieden, juist in die eerste maanden dat je als zelfstandige aan de slag gaat.

De Kamer van Koophandel heeft een handige checklist voor het opstellen van een ondernemingsplan.

Waar vind ik informatie over intellectueel eigendom, auteursrecht en modelovereenkomsten?

Kunstenaars en bedrijven spreken niet altijd dezelfde taal. Het is daarom belangrijk je afspraken goed op papier te zetten en jouw rechten als creatief ondernemer goed te beschermen. Schakel025 heeft een aantal overzichtelijke artikelen over intellectueel eigendom, auteursrecht, gebruikersrecht en licenties en modelovereenkomsten.