Samenwerking in Euregio: taNDem

In het grensgebied tussen Nederland en Duitsland zijn vijf Euregio’s actief, samenwerkingsverbanden tussen gemeenten uit beide landen. Met als doel: grenzen overwinnen, samenwerking vereenvoudigen en zo allebei meerwaarde ervaren. De Euregio ziet kunst, cultuureducatie en erfgoed als belangrijke bruggen tussen Nederland en Duitsland. Logisch ook, want inwoners kunnen door gezamenlijke activiteiten in deze sectoren in een culturele dialoog komen met elkaar. En dat zorgt weer voor meer wederzijdse interesse en begrip.

27993346_876945382487637_8242513734650194910_o

taNDem

taNDem is een grensoverschrijdend kunst- en cultuurproject in de EUREGIO. Het project loopt van 2018 tot 2021 en wordt gefinancierd met middelen uit het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland. Zoals de naam taNDem al doet vermoeden, heeft het project als doel om Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers in tandems bijeen te brengen. Kunst en cultuur hebben de eigenschappen om mensen over de grens heen op een laagdrempelige manier met elkaar te verbinden. Samen met zijn collega Andre Sebastian van Münsterland e.V. vormt Johan Godschalk van Cultuur Oost het tandem voor de inhoudelijke projectleiding.

taNDemcamp20, ©Stefanie Fehren

taNDemcamp 2020 (foto: Stefanie Fehren)

Derde en laatste projectjaar taNDem van start gegaan

Op 3 februari 2020 vond het derde kunst- en cultuurbarcamp van het taNDem-project plaats. In Bocholt kwamen ruim 90 Nederlandse en Duitse kunstenaars bij elkaar om grensoverschrijdend te netwerken, inspiratie op te doen en potentiële projectpartners uit het buurland te vinden. Tijdens het Barcamp in Bocholt waren er verschillende workshops waarin de kunstenaars niet alleen elkaar, maar ook het thema van dit jaar leerden kennen: ‘Paradijs – waar en hoe willen wij leven?’ Welke ideeën hebben wij hierover? Welk beeld kunnen kunst en cultuur creëren? Eén van de deelnemers vertelt: “Het was erg interessant om met andere kunstenaars over het thema in gesprek te komen, want het Paradijs is voor iedereen iets anders. Voor sommigen is het een plek, voor anderen is het een gevoel. Het lijkt me heel leuk om grensoverschrijdend met dit thema aan de slag te gaan.” Het belangrijkste doel van de dag was het vormen van Nederlands-Duitse tandems. Elk Nederlands-Duits tandem kan t/m 31 maart 2020 online een projectaanvraag indienen en maximaal €15.000,- subsidie ontvangen. Meer informatie op: www.tandemkunst.eu

taNDem is prijswinnaar van de ‘Sail of Papenburg’ 2019

Met het kunst- en cultuurproject taNDem heeft de EUREGIO de 2e plaats van de grensoverschrijdende Europese prijs ‘Sail of Papenburg‘ behaald. De jury heeft de prestaties op het gebied van de culturele samenwerking in de grensregio’s beoordeeld. “Een geweldige onderscheiding voor het EUREGIO-team en de projectpartners. Ze hebben allemaal goed werk verricht en doen dat nog steeds omdat het project nog op volle toeren draait. Voor ons is het ook de bevestiging dat cultuur een zeer belangrijke rol speelt bij het samengroeien van de regio over de grens heen, omdat we op deze wijze de cultuur en de taal van onze buren beter leren begrijpen. Dit is hoe Europa kan slagen“, aldus Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO.

euregio.png

Topics

Kunst en Cultuur Netwerken Overheid
Johan Godschalk

Contact

Johan Godschalk

Het grootste deel van mijn werk bestaat uit dienstverlening aan gemeenten die kunst en erfgoed van betekenis willen laten zijn.

Stel een vraag