Erfgoed

Adlib Museum Software - Je collectie bij de tijd

Het managen van een museumcollectie is geen gemakkelijke opgave. Het computerprogramma Adlib kan hierbij helpen: het is een handige manier om de collectie van jouw organisatie te beheren en te onderhouden. Ook nu het programma is doorontwikkeld tot Axiell zijn er nog steeds veel musea, archieven, bibliotheken en scholen die dagelijks met Adlib werken.

Adlib Museum Software – collectiebeheer – CultuurCollege

Tijdens deze training leer je alles over het gebruik van de Adlib Museum Software. Je krijgt uitleg over de vele functies, tips over de implementatie in jouw organisatie en er is ruimte voor veel praktische tips. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk leert de docent je alles over deze handige software.

Trainingsprogramma

In deze training worden onder meer de volgende aspecten van Adlib behandeld:

 • Achtergrond en uitleg van de digitale registratie volgens (inter)nationale standaarden o.a. Spectrum,
 • Het werken met de verschillende tabbladen, velden en knoppen in de menubalk,
 • Eenvoudig zoeken op velden en trefwoorden,
 • Registreren, beschrijven en het gebruik van trefwoorden,
 • Pointerfiles, printbestanden en het gebruik van sjablonen hiervoor,
 • Het toevoegen van afbeeldingen.

Tijdens de training wordt ingegaan op volgende vragen:

 • Wat is het belang van correct ingevulde gegevens voor het zoeken van een object en het beheer van objecten?
 • Wat is minimale registratie en basisregistratie?
 • Hoe wijzig of maak je een objectrecord en hoe sla je dat op?
 • Gekoppelde velden: wat is een thesaurus of de personen- en instellingenlijst?
 • Wat zijn de mogelijkheden van uitgebreid zoeken?
Adlib Museum Software – basisregistratie – CultuurCollege

Voor wie?

Deze korte training is geschikt voor alle organisaties die met Adlib werken. De training is vooral gericht op deelnemers die nog weinig tot geen ervaring met de software hebben.

Leerdoelen

Hoe vind je in de collectie snel wat je zoekt? Dat kan alleen als het collectiebeheer bij de tijd is, als je goed voor de collectie zorgt, als je weet welke voorwerpen waar te vinden zijn en in welke conditie ze verkeren.

De Adlib Museum Software kan hierbij helpen. Het optimaal benutten van deze software  geeft niet alleen inzicht in de eigen collectie, maar helpt ook bij het vervullen van je publieke taak.  Vragen van bestuur, gemeenten of andere instanties kun je sneller en beter beantwoorden.

De training leert je over het belang van zorgvuldig collectiebeheer. Na afloop zie je de meerwaarde van collectiemanagement: de training helpt je om de collectie beter te beheren, te registreren en de informatie beter te benutten. Daarbij komen alle belangrijke functies van Adlib aan bod. Na deze training kun je efficiënt zoeken in Adlib, gegevens muteren en invoeren, afbeeldingen toevoegen, weet je wat basisregistratie inhoudt en wat een thesaurus is.

Inschrijven

Wil je Adlib Museum Software helemaal onder de knie krijgen? Schrijf je dan in via onderstaande knop. Nog vragen? Mail dan naar info@cultuurcollege.nl.

Direct inschrijven

Topics

Erfgoed
Jolanda Kosman

Contact

Jolanda Kosman

Ik werk achter de schermen van het CultuurCollege. Eigenlijk doe ik alles wat met het scholingsaanbod te maken heeft: ik organiseer, communiceer, werf, plan en administreer.

Stel een vraag