Voor de ervaren kunstvakdocent op zoek naar frisse input en inspiratie

Als kunst je vak is - voor vakspecialisten in het basisonderwijs

Ben jij al geruime tijd actief als kunstvakdocent in het onderwijs? Ben je op zoek naar nieuwe ideeën, wil je sparren met je vakgenoten, en heb je zelf ook veel te delen? Schrijf je dan in voor het scholingstraject Als kunst je vak is. Tijdens dit traject staat jouw persoonlijke leervraag centraal. Daarnaast krijg je nieuwe inspiratie gevoed door inspirerende gastdocenten uit de praktijk. Een leven lang leren begint met deze bijeenkomsten.

CULTUUR OOST-AKJVI-1080x1080px-01-VF

Leerdoelen en werkvormen

Dit scholingsprogramma geeft veel ruimte voor jouw leervraag. Tegelijkertijd bieden we een aantal thema’s aan waarvan we weten dat ze spelen bij veel kunstvakdocenten in de praktijk:

  • De complexe lessituatie: wat als het niet gaat zoals je denkt dat het zal gaan.
  • Vakoverstijgend werken
  • Interculturele sensitiviteit (omgaan met diversiteit)

Aangezien jouw leervraag centraal staat kunnen er ook andere thema’s voorbij komen.  Zo hebben we het afgelopen traject veel gepraat over de relatie tussen de kunstvakdocent en de groepsleerkracht. Elke bijeenkomst is er tijd voor professionele intervisie. Het idee is dat ieder van de cursisten ruim ervaring meebrengt en dat de groep daarom heel veel kennis en inzicht heeft. Door verschillende vormen van intervisie kunnen deze inzichten gedeeld worden met elkaar. Naast deze ‘tijd voor het gesprek’, zal er elke bijeenkomst een gastdocent zijn of andere inspirerende inhoud. Van belang is dat je je realiseert dat we een leergemeenschap zijn: de cursus wordt zo inspirerend als je hem zelf maakt.

Bijeenkomst 1: Jouw leervraag in beeld & delen van je tofste opdracht.

Bijeenkomst 2: De complexe lessituatie: wat als het niet gaat zoals je wilt?

  1. Wie ben je als kunstdocent, en hoe handel jij in complexe lessituatie? Leren van en met elkaar
  2. Bouwen met de vragenlijst interactief lerarengedrag (VIL)
  3. Starten met professionele intervisie: Oordeelloos vragen stellen, luisteren, en herkennen wanneer je interpreteert

Bijeenkomst 3: De gastdocenten te gast

Verschillende specialisten in het werken in complexe leersituaties komen langs en delen hun info. Ook de cursisten zelf delen hun ideeën en materialen. Veel ruimte voor gesprek en intervisie.

Bijeenkomst 4: Vakintegratie en – overstijging

Met de inspiratie van een gastdocent gaan we zelf aan de slag met het ontwerpen van werkvormen waarin ons kunstvak geïntegreerd wordt met een ander vak zonder zijn eigen waarde te verliezen.

Bijeenkomst 5: Tijdens de laatste bijeenkomst kijken we terug en vooruit. Wat nemen we mee van deze cursus? Hoe gaan we het werkveld verder vernieuwen en verfrissen? Welke vragen blijven er liggen?

“Ik zit al ruim twintig jaar in het vak, maar ook dan hoor je tijdens zo’n training altijd nieuwe dingen." oud-deelnemer Berna Bonekamp

Vereiste voor deelname

Dit scholingstraject is bedoeld voor kunstvakdocenten met een ruime werkervaring (± jaar of meer) en bijbehorende relevante leervragen. Het is bovendien van belang dat je een eigen werkpraktijk hebt waar je dingen kunt uitproberen. Om deel te nemen vragen we je een korte motivatie in te dienen met daarin je leervragen en een cv waaruit je ervaring blijkt. Op basis van deze informatie zullen we besluiten of de scholing past bij wat jou drijft.

Inschrijven

Heb je vragen of wil je meer informatie over de training? Stuur een e-mail naar jolandakosman@cultuuroost.nl.

AANMELDEN

Als kunst je vak is is een samenwerking van Cultura Ede, De Lindenberg Nijmegen, Rozet Arnhem, Gigant Apeldoorn, Cultuur Oost en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Topics

Kunst en Cultuur Onderwijs
Arend Nijhuis

Contact

Arend Nijhuis

We versterken de onderlinge samenhang tussen muziekscholen en tussen muziekscholen en basisscholen, orkesten, amateurs en verenigingen.

Stel een vraag