Kunst en Cultuur, Onderwijs

Anders leren kijken

Creativiteit is een veelgebruikte term, maar wat houdt deze vaardigheid nu precies in? Hoe kun je leerlingen begeleiden die hun creativiteit nog moeten ontwikkelen? Deze korte en praktische training richt zich op leerkrachten in het basisonderwijs die het creatieve leerklimaat op school willen verbeteren. Na afloop van de training kijk je anders naar kunst, cultuur en cultuuronderwijs en heb je meer lef om je dagelijks werk anders aan te pakken. Deze korte training past goed in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit.

Anders leren kijken – Cultuurcollege

Trainingsprogramma

Het trainingsprogramma is opgedeeld in twee delen, met een focus op respectievelijk de praktijk en de theorie. In het eerste deel van de training krijgen deelnemende leerkrachten kleine en eenvoudige tekenopdrachten. Het aanvankelijk ʻniet kunnenʼ ontwikkelt zich razendsnel tot ʻnieuwe mogelijkhedenʼ. Als deelnemer ervaar je met deze opdrachten wat de kracht is van creativiteit en wat je nodig hebt om de creativiteit van hun leerlingen goed te kunnen begeleiden. Je leert tijdens de training wat er kan gebeuren als leerlingen onwetend durven zijn en wat het kan opleveren om een proces in te duiken, zonder een resultaat voor ogen te hebben.

In het tweede gedeelte van de training wordt de praktijkervaring verdiept aan de hand van pakkende voorbeelden. We richten ons op de leerkracht zelf, in plaats van op de methode. Wat kun je als docent nog dezelfde dag veranderen? Wat is het verschil tussen vaardigheden en creativiteit? We kijken naar wat procesgericht werken op kan leveren. Ben je je bewust van jouw blik op creativiteit? En waarom is het juist nú noodzakelijk om ruimte te maken voor creativiteit?

Anders leren kijken – Collage – Cultuurcollege

Voor wie?

Deze training is zeer geschikt voor de Interne Cultuurcoördinator (ICC’er) die binnen zijn of haar team op zoek is naar meer draagvlak voor cultuureducatie op school. Ook onderwijsinstellingen die op zoek zijn naar scholing over twentyfirst century-vaardigheden en creativiteit kunnen bij deze training aansluiten. De training richt zich daarnaast op scholen die een nieuwe impuls zoeken voor een veranderingstraject en op scholen die op zoek zijn naar een stimulerende teambuilding-activiteit.

Leerdoelen

Deze training stelt jou (en je team) in staat om direct aan de slag te gaan met het verbeteren van het creatieve leerklimaat op school. De kracht van deze training zit in de toepasbaarheid voor iedere leerkracht. Er is geen nieuwe leermethode nodig: de opgedane ervaring en kennis zijn voor iedere leerkracht meteen inzetbaar. De pdf van de powerpoint wordt achteraf digitaal naar iedere deelnemer toegestuurd. De training kan ook worden ingezet als teambuilding-activiteit, om de de samenwerking binnen een team te versterken.

Meer informatie

Mocht je interesse hebben, dan sturen wij je graag vrijblijvend een offerte toe. Je kunt je gegevens achterlaten via de onderstaande button ‘Offerte aanvragen’. Voor meer informatie kun je ons bereiken via info@cultuurcollege.nl of via 026 351 47 11.

Offerte aanvragen

Topics

Kunst en Cultuur
Jolanda Kosman

Contact

Jolanda Kosman

Ik werk achter de schermen van het CultuurCollege. Eigenlijk doe ik alles wat met het scholingsaanbod te maken heeft: ik organiseer, communiceer, werf, plan en administreer.

Stel een vraag