Erfgoed

Een tentoonstelling maken: hoe doe je dat?

Het maken van een tentoonstelling is geen eenvoudige opgave. Van eerste brainstormsessie tot feestelijke opening: het opzetten van een tentoonstelling vraagt om verschillende soorten vaardigheden. Tijdens deze korte training komt het gehele maakproces van een tentoonstelling aan bod. In vogelvlucht leer je over de verschillende stappen die je bij het opzetten van een expositie doorloopt: het eerste idee, het formuleren van doelgroepen, de organisatorische en financiële randvoorwaarden, het uitwerken van het concept en een verhaallijn, de ruimtelijke indeling en vormgeving, de planning en begroting. De training geeft handvatten voor het uitwerken van eigen ideeën en inspiratie voor de vele mogelijkheden die een tentoonstelling biedt.

Een tentoonstelling maken, hoe doe je dat – CultuurCollege

Trainingsprogramma

In deze training komen een aantal verschillende presentatietechnieken aan bod, waaronder verlichting, panelen en andere informatiedragers, inhoud en vormgeving van museumteksten en het gebruik van audiovisuele en ICT-middelen. Je leert hoe je een vitrine professioneel en aantrekkelijk in kunt richten met eenvoudige middelen en materialen. In de middag staat het maken van een tentoonstellingsanalyse centraal: we richten ons op het opstellen van vitrines en gaan met elkaar in gesprek over de kenmerken van een geslaagde tentoonstelling. Daarbij is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Voor wie?

Deze training is vooral geschikt voor medewerkers van kleine of middelgrote musea, die recent zijn begonnen met het opzetten van een tentoonstelling en het inrichten van vitrines of dat in de toekomst willen gaan doen.

Leerdoelen

Na de cursus heb je inzicht in het gehele proces van het maken van een tentoonstelling, van concept tot uitvoering. Je hebt geleerd hoe je met eenvoudige middelen een tentoonstelling en vitrine aantrekkelijk kunt inrichten.

Inschrijven

Heb je interesse in het inrichten van een tentoonstelling? Wil je meer leren over de verschillende aspecten die daarbij komen kijken? Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor deze training. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op via info@cultuurcollege.nl.

Direct inschrijven

Topics

Erfgoed
Jolanda Kosman

Contact

Jolanda Kosman

Ik werk achter de schermen van het CultuurCollege. Eigenlijk doe ik alles wat met het scholingsaanbod te maken heeft: ik organiseer, communiceer, werf, plan en administreer.

Stel een vraag