Onderwijs

Erfgoed: een plek in de school (deel 2 van 3)

In deze cursus leer je erfgoed een plek in de school te geven. Deze cursus is gericht op het bieden van inzicht en praktische tools voor het verticaal en horizontaal borgen van de leerlijn Erfgoed in het curriculum. Daarnaast komt ook het praktisch plannen van erfgoed binnen de school aanbod.

Erfgoed in de klas (2 van 3) – CultuurCollege

Leerdoelen

Deze training is gericht op het borgen van de leerlijn Erfgoed in het curriculum. Dat gebeurt op verschillende niveaus:

Verticale borging:

  • borging van de oplopende en doorlopende leerlijn Erfgoed in het curriculum: het (lokale) erfgoed krijgt een vaste plek voor de groepen 1 tot en met 8
  • formuleren einddoel van de leerlijn Erfgoed, en tussendoelen per bouw of leerjaar
  • per jaar is er een vast erfgoedonderdeel gepland

Horizontale borging:

  • dit onderdeel zodanig inzetten in het curriculum dat het aansluit bij het thema en/of leergebied van dat moment
  • leerlijn erfgoed krijgt vaste plek in jaarplan en strategisch jaarplan van de school

Daarnaast komt in de training het creëren van draagvlak voor erfgoed aan bod. Doel van de training is dat de leerlijn Erfgoed gedragen wordt op diverse niveaus: van bestuur, directie, ICC-er, leerkracht tot leerling. Zo ontstaat meer steun voor de ICC-er en meer draagvlak binnen het team.

Tot slot is de training gericht op plannen. Het doel van de training is het creëren van een vaste plek voor erfgoed in het strategisch jaarplan van de school. Bij het plannen van een jaarlijks erfgoedonderdeel wordt ook gekeken naar aanluisting bij thema’s en vakken waar de school mee werkt.

Programma

Deze cursus bestaat uit 1 bijeenkomst van +/- 3 uur daarnaast wordt er voorafgaand aan de cursus digitaal een  huiswerkopdracht toegestuurd. De datum en tijden kunnen uiteraard in overleg worden ingepland.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor leerkrachten in het primair onderwijs.

Voorafgaand aan de cursus wordt er telefonisch een intake afgenomen om de doelstelling duidelijk te stellen. Verder zullen we bespreken wie er allemaal aan de cursus mee gaat doen: het hele team, alleen de enthousiastelingen en of de huidige gebruikers van de leerlijn Erfgoed/Reizen in de Tijd.

Deze cursus is geaccrediteerd via Register Leraar met 4 Registeruren. Na afloop van de cursus ontvangt iedere deelnemer een certificaat met de code voor Register Leraar.

Meer informatie

Heb je interesse? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onderstaande knop. Voor vragen zijn wij te bereiken via info@cultuurcollege.nl.

Offerte aanvragen

Deze training is ontwikkeld in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit Gelderland:

Topics

Onderwijs
Jolanda Kosman

Contact

Jolanda Kosman

Ik werk achter de schermen van het CultuurCollege. Eigenlijk doe ik alles wat met het scholingsaanbod te maken heeft: ik organiseer, communiceer, werf, plan en administreer.

Stel een vraag