Erfgoed

Training Gastvrijheid vanuit het scholingsprogramma Ieders Museum

Wat verstaan we eigenlijk onder gastvrijheid? Wanneer wordt een organisatie als gastvrij ervaren? Wat verwachten de bezoekers en kan het museum aan die verwachting voldoen? In de training Gastvrijheid kijken we naar het effect van je organisatie, het gebouw en ons eigen gedrag op gastvrijheid.

Gastvrijheid gaat over communicatie. Hoe kunnen we zo communiceren dat de gasten zich welkom voelen? Waar hebben we wel/geen invloed op? Welke situaties komen we tegen? En hoe gaan we daarmee om? In deze training behandelen we zowel theorie als praktijk: aan de hand van alledaagse situaties bespreken we het onderwerp gastvrijheid, vanuit verschillende hoeken. De training wordt interactief ingestoken, waarbij in groepsverband wordt geoefend met de opgedane kennis.

Training Gastvrijheid – CultuurCollege

Trainingsprogramma

Deze training neemt een ochtend in beslag. We starten om 9.00 en eindigen om  12.30 uur.

Voor wie?

In eerste instantie is deze training gericht op gastvrouwen en -heren, baliemedewerkers, rondleiders en hun coördinatoren. Omdat gastvrijheid de hele organisatie aangaat, is de training ook voor de andere medewerkers van musea interessant.

 

Leerdoelen

Na het doorlopen van de training ben jij als deelnemer in staat om:

 • de gastvrijheid van de organisatie, het gebouw en je eigen gastvrijheid te beoordelen en mogelijk te verbeteren. Denk daarbij aan competenties als:
  • gastvrij bezoekers ontvangen
  • gastvrij omgaan met klachten
  • gastvrij omgaan met weerstand
  • en je te kunnen verdiepen in de klantreis van bezoekers

Stimuleringsregeling Ieders Museum

Met het project Ieders Museum zet Erfgoed Gelderland zich in voor het toegankelijker maken van musea voor nieuwe of moeilijk bereikbare publieksgroepen. Dat vergt kennis en andere manieren van kijken. Daarom steunt Ieders Museum vanaf 2018 scholingsaanvragen van musea op het gebied van publieksbegeleiding. Dankzij deze stimuleringsregeling is de training Gastvrijheid gratis toegankelijk voor Gelderse musea. Per museum mogen 2 deelnemers per training meedoen. Bij meer belangstelling binnen een museum worden de aanmeldingen op een wachtlijst gezet en alsnog geplaatst, wanneer er plekken vrij blijven. Ben je werkzaam buiten de provincie Gelderland en wil je toch deelnemen? Neem contact met ons op via jolandakosman@cultuurcollege.nl.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan deze training? Schrijf je direct in via onderstaande knop. Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mail naar Jolanda Kosman via jolandakosman@cultuurcollege.nl.

Direct inschrijven

Wij werken samen met:

 • Erfgoed Gederland
 • Stedelijk Museum Amsterdam
 • Van Abbe Museum
 • Studio I – Platform voor inclusieve cultuur
 • De Blij Trainen en Acteren
 • Vrouw op de veranda
 • KEES

Topics

Erfgoed
Jolanda Kosman

Contact

Jolanda Kosman

Ik werk achter de schermen van het CultuurCollege. Eigenlijk doe ik alles wat met het scholingsaanbod te maken heeft: ik organiseer, communiceer, werf, plan en administreer.

Stel een vraag