Trainingsprogramma
De training bestaat uit vier dagdelen van 3 uur. In de bijeenkomsten staan vier thema’s centraal:
Dagdeel 1: de ontwikkeling van jezelf en de ontwikkeling van leerlingen
Bij het begeleiden van bezoekers in je instelling komt heel wat kijken. In deze de eerste bijeenkomst ligt het accent op de competenties van de begeleider: wat vraagt een bezoek van jou, hoe leid je een bezoek in goede banen, waar ben je goed in, wat is er mogelijk in jouw instelling en waar loop je tegenaan? Als rondleider ben je geneigd om meteen naar de inhoud te gaan en te vertellen. Maar is dat waar de bezoeker behoefte aan heeft? Wat wil de bezoeker en hoe kun je dat peilen? Hoe kun je zien of de bezoeker nog wel betrokken is en kun je die betrokkenheid stimuleren?
Dagdeel 2: manieren waarop leerlingen leren
Hoe leren jongeren tegenwoordig? Welke onderwijstypen kennen we en hoe valt daaruit het gedrag van leerlingen af te leiden? In deze bijeenkomst bespreken we diverse leertheorieën en denken we na hoe we daar tijdens een bezoek les rekening mee kunnen houden. Deze theorieën verklaren ook het gedrag en verwachtingen van basisschoolleerlingen. Hoe kunnen we ook die jonge doelgroep met deze opgedane kennis bedienen? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen basisschoolleerlingen en jongvolwassenen?
Dagdeel 3: leren communiceren middels actieve werkvormen voor leerlingen
In deze bijeenkomst staat communicatie en interactief begeleiden centraal. We bespreken actieve werkvormen en voorbeelden.
Dagdeel 4: coaching on the job in samenwerking met leerkrachten uit de omgeving
We delen ervaringen met het begeleiden van schoolgroepen en we experimenteren met aanpassingen van de bestaande activiteiten. In voorbereiding op deze bijeenkomst geldt een aanvullende opdracht, uiteraard krijgt de deelnemers hier handvatten en tips voor. We willen niemand forceren en respecteren het als iemand onderstaande opdracht niet ziet zitten. Onze ervaring is dat coaching on the job ontzettend leerzaam is, een kwestie van – oefenen oefenen oefenen.
- Bereid een korte presentatie voor van 3 tot maximaal 5 minuten. Gebruik de opgedane theorie en presenteer een nieuwe les opzet, nieuwe opdracht of een stukje rondleiding voor een bepaalde doelgroep.
- Hulpvragen: Hoe ga je het aanpakken? Wat ga je doen/veranderen? Kies een element uit de cursus waar jij aan wilt werken. Het gaat niet om de inhoud, maar om het hoe. Denk bijvoorbeeld aan andere manieren van ontvangen, een interactieve rondleiding, bewustwording van je houding en uitstraling, oog voor de betrokkenheid d.m.v. observatiestrategieën etc.
- Iedereen presenteert zijn/haar opdracht ter plekke in het archief of museum waarna wij elkaar constructieve feedback geven. Je mag het ook van te voren opnemen als je dat prettiger vindt. Je moet bereid zijn te beargumenteren wat je hebt aangepast en waarom.
Naast de fysieke bijeenkomsten krijgen alle deelnemers toegang tot een digitale leeromgeving met educatieve video’s, werkmaterialen en opdrachten. De leeromgeving is ondersteunend aan de fysieke bijeenkomsten en is zeer gebruiksvriendelijk.