Erfgoed

Visual Thinking Strategy vanuit het scholingsaanbod Ieders Museum

De Visual Thinking Strategy is een manier van kijken. Het vraagt om niets meer dan een open houding en een open blik: met de VTS-methode kijk je zonder waardeoordeel naar kunst. Samen met een gespreksleider ga je een open en gestructureerd gesprek aan, met gerichte aandacht voor kunst én voor elkaar. Delen, luisteren en waarnemen staan daarbij centraal.
Bij de training Visual Thinking Strategy, aangeboden vanuit het scholingsaanbod Ieders Museum, ervaar je de verschillende manieren van waarnemen. In groepsverband leer je bovendien wat een luisterend oor kan opleveren: je merkt hoeveel inzicht, verwondering en plezier je kunt opdoen door samen naar kunst te kijken. Je hebt voor deze training geen kennis van kunst nodig, bij de VTS-methode is ieders inbreng welkom.
Visual Thinking Strategy – Cultuurcollege

Trainingsprogramma

In vier dagdelen verken je in groepsverband de VTS-methode en leer je deze toe te passen op ‘Ieders Museum’. Je krijgt aanknopingspunten aangereikt om middels kunst nieuwe doelgroepen te ontmoeten. Deze training biedt aanknopingspunten om nieuwe doelgroepen middels kunst te ontmoeten. Tijdens de training krijg je de kans om jezelf te laten verrassen door de blik van de ander.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor alle museummedewerkers die dit een interessante materie vinden.

Visual Thinking Strategy – Trainingsprogramma – Cultuurcollege

Leerdoelen

  • open houding naar publiek (bezoekers, deelnemers e.a.) kunst en erfgoed
  • kennis van en begrip voor de VTS-methode
  • bekend met visie, achtergrond en toepassingsmogelijkheden
  • bekend met alle instrumenten om methode toe te passen
  • selectie kunnen maken van werken voor verschillende doelgroepen
  • concepten voor nieuwe doelgroepen ontwikkelen
  • kunnen toepassen in eigen werksituatie

Over de trainer

Carien Poissonnier heeft veel ervaring als gespreksleider en trainer in musea, het onderwijs (PO een VO) en in de zorg. Ze trainde vrijwilligers van Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en vrijwilligers in Museum Arnhem om met verschillende doelgroepen volgens de VTS-methode naar kunst te kijken. Verder zet Carien de methode ook in bij trainingen in de zorg.

Ervaringen van deelnemers

“Wat ik heel prettig vond was het feit dat je benadrukte dat niets fout kon zijn aan je observaties, waardoor ik geen drempels ervoer en me niet ‚getest’ voelde. Ook de observaties van anderen te horen zonder daar op te hoeven reageren vond ik verrijkend. Ik heb me nav deze ervaring met jou in het museum voorgenomen meer onbevooroordeeld te luisteren en te kijken naar de inbreng van mijn studenten. “

“Het heeft me gestimuleerd om open te kijken en niet teveel op mijn eerste en vluchtige oordeel af te gaan. Ik bleef nu kijken naar een werk waar ik anders aan voorbij gelopen zou zijn en zag daardoor elementen die eerst aan me voorbij gingen. Ook ging ik het werk zoveel meer waarderen. Het heeft me bewust gemaakt van de noodzaak de tijd te nemen, in gesprek te gaan en te luisteren naar dat wat andere mensen zien en daardoor ook zelf weer andere dingen te ontdekken.”

Het samen kijken en benoemen geeft een diepere waarneming. Werken waar je alleen enkele minuten aandacht aan zou hebben besteed bespraken we in de groep zonder moeite een kwartier lang. Het bespreken van objecten uit elkaars musea was ook erg verhelderend. Het was vooral ook erg leuk om te doen! Carien, jouw begeleiding was erg prettig en stimulerend.

Stimuleringsregeling Ieders Museum

Met het project Ieders Museum zet Erfgoed Gelderland zich in voor het toegankelijker maken van musea voor nieuwe of moeilijk bereikbare publieksgroepen. Dat vergt kennis en andere manieren van kijken. Daarom steunt Ieders Museum vanaf 2018 scholingsaanvragen van musea op het gebied van publieksbegeleiding. Dankzij deze stimuleringsregeling is de training Visual Thinking Strategy gratis toegankelijk voor Gelderse musea. Per museum mogen 2 deelnemers per training meedoen. Bij meer belangstelling binnen een museum worden de aanmeldingen op een wachtlijst gezet en alsnog geplaatst, wanneer er plekken vrij blijven. Ben je werkzaam buiten de provincie Gelderland en wil je toch deelnemen? Neem contact met ons op via jolandakosman@cultuurcollege.nl.

Inschrijven

Wil je jezelf inschrijven voor de workshop Visual Thinking Strategy? Schrijf je in via onderstaande knop. Nog vragen? Mail dan naar info@cultuurcollege.nl.

Direct inschrijven

Topics

Erfgoed
Jolanda Kosman

Contact

Jolanda Kosman

Ik werk achter de schermen van het CultuurCollege. Eigenlijk doe ik alles wat met het scholingsaanbod te maken heeft: ik organiseer, communiceer, werf, plan en administreer.

Stel een vraag