Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Voor mijn werk combineer ik al jaren een onderwijspraktijk met een maakpraktijk in de kunsten. Na mijn studies Zang Lichte Muziek en Nederlands begon ik te werken als redacteur in de wereld van de radio, met als hoogtepunt mijn VPRO-serie ‘I could write a book’, over Nederlandse schrijvers en jazz. In 2011 richtte ik Maanstrand op, onder welke vlag ik teksten en muziek, CD’s, boeken en kunsteducatieve projecten produceer. Daarnaast heb Ik jarenlang als docent Nederlands en Muziek gewerkt in het middelbaar onderwijs, en ook nu geef ik naast mijn werk voor het Art Based Learning Centre nog twee dagen CKV-les op het Baarnsch Lyceum.
Hoe ervaar je zelf kunst? Welk aspect eraan vind je het meest interessant?
Kunst brengt je in de wereld van je verbeelding. In de verbeelding kan alles, mag alles, zonder consequenties. Het is een vrijplaats voor gedachten, meningen, ideeën en dromen. Als je naar kunst kijkt of luistert wordt je eigen menselijkheid weerspiegeld, de mooie en de lelijke kanten. Je verbreedt en verdiept je kijk op de wereld. Kunstenaars hebben de gave steeds opnieuw fris tegen het bestaande of het onbestaande aan te kijken. Ze geven je nieuwe ogen en oren. En zo kan ik nog wel uren doorgaan…
Hoe kwam je in aanraking met de ABL-methode en wat trekt je er zo in aan?
In 2017 behaalde ik de master Kunsteducatie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Daar deed ik onderzoek naar de relatie tussen kunstonderwijs en Bildung, wat mij in contact bracht met de Art Based Learning-methode van Jeroen Lutters en Janeke Wienk. De methode brengt een persoonlijke verbinding tot stand tussen kunstwerk en beschouwer. Door die verbinding leert de beschouwer iets van kunst. Dus in plaats van alleen over kunst te leren, waarbij het kunstwerk vaak op afstand blijft, leer je nu iets wezenlijks over jezelf in relatie tot dat kunstwerk. Dat werk zul je dan ook nooit meer vergeten.
Waarom is het zo belangrijk dat ieder individu zijn eigen creativiteit aanspreekt en onderzoekt?
Creativiteit maakt ons tot mens. Daarmee onderscheiden wij ons van de dieren. Wij kunnen scheppen vanuit onze oneindige verbeelding. Die kracht hebben we nodig om ons in deze ingewikkelde wereld staande te houden. Als vrijplaats, maar ook als broedplaats, waar nieuwe ideeën, inzichten en invalshoeken kunnen ontstaan.
Je bent bezig met het ontwikkelen van een ABL-training speciaal voor het PO. Waarin verschilt deze van de training voor het VO en de erfgoedsector?
De training voor het PO zal focussen op een geschikte taal en toon voor leerlingen in het PO. Er zal meer uitgegaan worden van ‘storytelling’. Minder nadruk op theorie, meer nadruk op praktijk. En op het vertalen van de ervaring naar materiaal, dus meer nadruk op het uitvoeren van een creatieve opdracht bij de laatste stap, waardoor het iets meer spelenderwijs’ leren wordt.