Wat jíj kan doen voor de culturele sector

Door de maatregelen die de overheid heeft genomen om het coronavirus in te dammen worden voorstellingen afgezegd, musea gesloten en bijeenkomsten afgelast. De zzp’ers, het amateurveld en de culturele instellingen in Nederland krijgen het zwaar. Toch kunnen we hen een hart onder de riem steken. Dit is wat jij kan doen.

Laatste update: 30 maart 2020

foto Oleg Magni

Heb je een kaartje voor een voorstelling, optreden of festival dat is afgelast? Overweeg dan het geld te doneren. Artiesten help je bijvoorbeeld enorm door merchandise of vinyl te kopen. Een aantal muziek- dans- en theatergezelschappen hebben speciale programma’s voor donateurs en soms zitten daar zelfs fiscale voordelen voor jezelf aan als deze organisaties een ANBI-status hebben. Doe hier de check.

Help je vrienden en bekenden die werken in de culturele sector (kunstenaars en artiesten, maar ook technici en podiumbouwers voor festivals) door hen op social media te liken en een review te schrijven. Misschien is dit wel het moment om een kunstwerk aan te schaffen of een opdracht te geven. Of kijk op crowdfundingswebsite voordekunst of het kunstprojecten zijn die je financieel zou willen ondersteunen.

Als goede opdrachtgever kun je verantwoordelijkheid nemen door geannuleerde opdrachten (deels) toch uit te betalen. Zzp’ers kunnen deze moeilijke periode overbruggen wanneer je nu alvast een gedeelte van de vergoeding voor hun toekomstige werkzaamheden betaalt.

Steun zzp’ers, amateurclubs en culturele instellingen

Deze tijden dwingen ons op een andere manier na te denken over de toegankelijkheid van kunst en cultuur. Online zijn er al veel bewegingen gestart om kunst en cultuur levendig te houden. Deze initiatieven zorgen ervoor dat jij in tijden als deze nog steeds mensen kan ontmoeten, mee kan doen en kan ontspannen door kunst en cultuur. Door hier gebruik van te maken en ze zoveel mogelijk te delen, steun je de culturele sector.

Ontmoeten
● De Telefonische Voorleesbrigade is een initiatief van de Gruitpoort. Je ontmoet elkaar via de telefoon en kruipt even weg in een mooi verhaaltje.
● De Spoken Word Agency introduceert de online gedichtenservice. Heb jij iemand die je door de Corona-maatregelen voorlopig niet mag zien, maar wil je hem of haar toch een lief gebaar sturen. Tegen een vergoeding schrijft de gedichtenservice een gedicht voor een persoon naar keuze.

Meedoen
● De Lindenberg presenteert Thuisbezorgd. Dagelijks om 17:00 uur delen zij een video met een lesje dans, schrijven, muziek, theater of beeldende kunst.
Het Afrika Museum nodigt uit om mee te doen. Vertel over jouw museum bij je thuis. Waarom verzamel je? En welke verhalen horen bij de objecten?

Ontspannen
Arthouse Luxfilmtheater Focus en filmtheater Gigant introduceren het filmtheater aan huis. Omdat de filmzalen gesloten zijn lanceren zij een online filmplatform zodat je vanuit huis toch kunt genieten van de nieuwste films en documentaires.
● De Nieuwe Oost introduceert ‘De Nieuwe Oost op de bank’. Ze laten je kennis maken met makers, medewerkers en hun eigen werk. Geniet van deze lijst vol met kijk-, lees- en luistertips.
● Een bezoek aan het theater zit er voorlopig niet in, daarom besliste theatergroep Kwatta om het voorstellingarchief openbaar te maken: Kwatta thuiskijken!
● De dames van My Daily Shot of Culture introduceren ‘Thuismuseum’. In korte video’s nemen ze je mee op virtuele tour door een museum of expositie. Maak bijvoorbeeld kennis met de expositie ‘City life. Mensen & de urban realiteit’ in Museum Arnhem.
● Gelderse musea geven tips en inspiratie voor thuis. Zo deelt CODA bijvoorbeeld virtueel wat momenteel niet fysiek ontdekt kan worden. Laat je op het youtubekanaal van het Openluchtmuseum inspireren met verhalen over de collecties en ontdek de bijzondere plekjes in het museum.
● De organisatoren van de Nijmeegse dansavond ‘Het Zusje van Debbie’ starten in samenwerking met vaste partners ‘Radio Macaroni’. Denk aan talkshows, dj-sets en live-optredens. Verwacht een portie positiviteit. Houd het youtube kanaal in de gaten want er wordt minimaal drie keer per week live uitgezonden.
● Theater en podia zijn op slot. Muzikanten, acteurs, presentatoren, comedians en cabaretiers hebben lege agenda’s. Privepodium geeft deze artiesten de mogelijkheid te streamen zodat ze hun publiek toch nog bereiken. Bekijk de agenda voor geplande optredens. Je hebt de mogelijkheid om geld te doneren, niet verplicht maar wel fijn.

Liselot Peerenboom

Door

Liselot Peerenboom

Ik werk samen met de adviseurs uit het team participatie.

Stel een vraag