Samenwerking Wiebert_residentie

WIEBERT_residentie biedt jong professionele lokale kunstenaars een atelier voor een maand. Hiermee geeft WIEBERT het nieuwe talent van de stad een kans om te experimenteren en te groeien. Terwijl de kunstenaar naar een eindproduct toewerkt, is het hele werkproces in de etalage te volgen en op gezette tijden via een online live stream.

marc sylla

Marc Sylla

Met haar functie als culturele broed- en ontmoetingsplaats voor buurt, stad en regio verbindt Stichting Hubert kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en publiek. WIEBERT_residentie is een project van Stichting Hubert, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen, SLAK ateliers en Cultuur Oost. Een winkelpand aan de Lange Hezelstraat 4 in het centrum van Nijmegen is vanaf midden 2020 ingezet als residentie voor vijf kunstenaars die ieder het pand een maand gebruikten als atelier. In november waren  in de WIEBERT pop up store van elke kunstenaar t-shirts verkrijgbaar. Met de opbrengst van de merchandise kan WIEBERT in de toekomst getalenteerde makers een podium blijven bieden.

JAM van der AA begon een ‘neppe’ tweedehandskledingzaak in het pand. “In het begin waren de musea en galeries ook allemaal dicht. Toen dacht ik: je moet gewoon de kunst in kledingrekken hangen, dat mag wel.”

Peer Vink
Peer Vink studeerde in 2018 af aan het AKV stJoost. Peer werkt voornamelijk in installatievorm waarin diverse media, observaties en verhalen samenkomen en tot een nieuw visueel narratief gevormd worden. Voor Wiebert transformeerde Peer de oude Gaper om tot een heus waterparadijs, een installatie op locatie, die gebruik maakt van de super actuele techniek “streaming” om zo zijn helende werking tot in je huiskamer te bezorgen. Een 3D sculptuur in de fysieke wereld, gedigitaliseerd voor jou, de gehele dag, om instant toegang te verschaffen tot dat “zen” gevoel waar wij allen zo naar verlangen in deze snel veranderende wereld.

JAM van der AA
JAM van der AA maakt kunst waarin publiek vaak een cruciale rol speelt. In het werk dat tijdens de WIEBERT_residentie zal ontstaan, gaat het over contact en over wat afstand met ons doet. Het project Negen Levens gaat over snuffelen in kledingrekken op zoek naar een goed tweedehands item, verhalen en misschien een nieuw leven. Kleding is iets wat we op onze huid dragen. Kleding doet ons herinneren aan de gelegenheden waarbij we het droegen en het doet ons herinneren aan de mensen met wie we die momenten deelden.

Mirka Farabegoli
Tijdens haar werkperiode gaat Mirka in gesprek met mensen over hoe zij de ‘intelligent lockdown’ hebben beleefd: “Centraal hierin is het belang van rituelen tijdens deze coronacrisis: hiermee doel ik in eerste instantie niet op religieuze rituelen maar op de kleine alledaagse handelingen die een mate van steun en houvast bieden. In hoeverre hebben deze rituelen stand kunnen houden tijdens de pandemie, in hoeverre zijn ze veranderd of zijn er wellicht andere rituelen ontstaan?”

Meer Mirka

Korneel Jeuken
Onder de naam Jøken maakt Korneel Jeuken snelle intuïtieve schilderijen op karton. Deze Comic-art komt bij WIEBERT tot leven in een optocht van vreemde figuren. “Het is bijzonder om onder toeziend oog van de stad dingen te maken. Je maakt en toont direct, dat levert dynamiek op.” Op zondag 18 oktober is een optocht gepland van de kunstwerken die zijn ontstaan tijdens zijn residentie. Dit eindkunstwerk van zijn residentie wordt gefilmd.

Meer Korneel

Marc Sylla
Het werk van Marc Sylla is interdisciplinair, met zijn wortels in Guinee en een Nederlandse opvoeding laat hij een wisselwerking tussen deze twee werelden zien. Tribalistische doodshoofden, botten en maskers smelten samen met copyright, fashion en graffiti. Oorspronkelijk is Sylla een schilder, maar het kader van het canvas heeft zich uitgebreid tot kleding, maskers sokkels en sculpturen.

“Wat ik heel erg merk, ook aan mezelf, is de ongemakkelijkheid waarmee je tijdens het coronavirus rondloopt op publieke plekken. Er heerst een soort spanning, maar tegelijkertijd gaat het leven gewoon door. De ene keer moet je heel erg opletten en is iemand bijna tegen je aan het schreeuwen dat je anderhalve meter afstand moet houden, de andere keer loopt iemand bijna tegen je aan en denk je bij jezelf ‘nou, die houdt ook geen rekening’, dit gevoel wil ik tastbaar maken in mijn werk tijdens mijn residentie.”

Meer Marc

 

Topics

Creatieve makers Kunst en Cultuur
Simon Mamahit

Contact

Simon Mamahit

Ik heb me altijd verdiept in hoe scenes als die van Urban-Arts werken. Zelfredzaamheid, ondernemerschap en drive zijn doorgaans hoog.

Stel een vraag