Wurdspøken

Wurdspøken is een gloednieuw co-creatie project voor rap en hiphop-artiesten uit Noord- en Oost-Nederland en ging in januari 2021 van start. Wurdspøken focust zich op het onderzoeken van taal en het stimuleren van dialoog tussen verschillende talen en moedigt deelnemende artiesten aan om creatief om te gaan met meertaligheid en hun schrijfvaardigheid te ontwikkelen.

wurdspoken

Straattaal en streektaal versmelten op nieuwe mixtape van Noord- en Oost-Nederlandse hiphoptalenten

Wurdspøken is een initiatief van De Nieuwe Oost, Cultuur Oost, Stichting Kunst & Cultuur, Popfabryk en Urban House Groningen dat voortkomt uit de ambitie om streektaal en dialect op een hedendaagse manier te integreren en actualiseren, in samenwerking met talent uit de hiphop- en rapcultuur.

Nieuwe muziek schrijven tijdens co-writing camps

Vijftien talenten uit de lokale hiphopscenes van de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben elkaar tijdens vier tweedaagse co-writing camps ontmoet. Hier werkten ze samen aan een mixtape en maakten ze kennis met elkaars lokale scene. De co-writing camps vonden plaats in Beatbox te Zwolle, Neushoorn te Leeuwarden, Het Podium te Hoogeveen en Dru-Industriepark te Ulft. De deelnemers zijn tijdens de co-writing camps begeleid door ervaren coaches zoals Rico & Kubus en Aafje de Roest.

Een mixtape en exclusieve liveshow

De mixtape, het eindresultaat van de vier co-writing camps, zal circa 20 songs bevatten. Deze worden zowel digitaal als op cassette gereleased in april 2022. De artiesten vertalen hun opgenomen songs naar een exclusieve liveshow. Deze is in 2022 op verschillende poppodia en festivals in Noord- en Oost-Nederland te zien zoals:

zaterdag 9 april Boosterfestival Enschede
donderdag 5 mei Bevrijdingsfestival Drenthe

FryslânDOK ‘Rap uit de regio’

De FryslânDOK ‘Rap uit de regio’ volgt het project ‘Wordspøken’ – vijftien hiphoppers uit Noord- en Oost-Nederland gaan aan de slag met de eigen talen en dialecten. De film van documentairemaker Herman Zeilstra is te zien bij NPO2 op 2 april en op 3 april bij Omrop Fryslân

 

Deelnemers aan wurdspøken zijn opkomende hiphop- en raptalenten.

Friesland: Arie, Faske, en Alexander Moto
Groningen: Steeby, Obey Reilly, QBeast
Drenthe: christopher404, Bas Colenbrander, Jooz
Overijssel: Babs, Agii Fire Flame, JpegJoey
Gelderland: Zowo, Paypie, Jeetje

Wurdspøken komt mede tot stand door ondersteuning van de Proeftuin Meertaligheid van We The North en Fonds21.

Topics

Creatieve makers Kunst en Cultuur Netwerken
Johan Godschalk

Contact

Johan Godschalk

Het grootste deel van mijn werk bestaat uit dienstverlening aan gemeenten die kunst en erfgoed van betekenis willen laten zijn.

Stel een vraag