Wurdspøken

Wurdspøken is een co-creatie project voor rap en hiphop-artiesten uit Noord- en Oost-Nederland en ging in januari 2021 van start. Wurdspøken focust zich op het onderzoeken van taal en het stimuleren van dialoog tussen verschillende talen en moedigt deelnemende artiesten aan om creatief om te gaan met meertaligheid en hun schrijfvaardigheid te ontwikkelen.

wurdspoken

Straattaal en streektaal versmelten op nieuwe mixtape van Noord- en Oost-Nederlandse hiphoptalenten

Wurdspøken is een initiatief van De Nieuwe Oost, Cultuur Oost, Stichting Kunst & Cultuur, Popfabryk en Noordstaat dat voortkomt uit de ambitie om streektaal en dialect op een hedendaagse manier te integreren en actualiseren, in samenwerking met talent uit de hiphop- en rapcultuur.

Nieuwe muziek schrijven tijdens co-writing camps

Vijftien talenten uit de lokale hiphopscenes van de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben elkaar tijdens vier tweedaagse co-writing camps ontmoet. Hier werkten ze samen aan een mixtape en maakten ze kennis met elkaars lokale scene. De co-writing camps vonden plaats in Beatbox te Zwolle, Neushoorn te Leeuwarden, Het Podium te Hoogeveen en Dru-Industriepark te Ulft. De deelnemers zijn tijdens de co-writing camps begeleid door ervaren coaches zoals Rico & Kubus en Aafje de Roest.

Een mixtape en liveshow

De mixtape, het eindresultaat van de vier co-writing camps, bevat 15 songs en is gereleased in mei 2022. De artiesten vertaalden hun opgenomen songs naar een liveshow. Deze was in 2022 op verschillende poppodia en festivals zoals Simmerdeis, Boosterfestival, Bevrijdingsfestival, Re:Soures en Noorderzon in Noord- en Oost-Nederland te zien. Na twee bijzondere jaren van covid-maatregelen, online shows en writing-camps speelde het hiphopcollectief op 28 augustus 2022 op het culturele festival Preuvenement zijn laatste live-show.

Wordspoken-bijgesneden-scaled

Op 28 augustus 2022 speelde het hiphopcollectief op het culturele festival Preuvenement zijn laatste live-show.

Rozenstruiken is de derde videoclip van het Wurdspøken project. Een speciale song over inzicht, reflectie en verlangen door Alexander Moto, Amaron, Qbeast en Arie.

FryslânDOK ‘Rap uit de regio’

De FryslânDOK ‘Rap uit de regio’ volgt het project ‘Wordspøken’ – vijftien hiphoppers uit Noord- en Oost-Nederland gaan aan de slag met de eigen talen en dialecten. De film van documentairemaker Herman Zeilstra was te zien bij NPO2 op 2 april en op 3 april bij Omrop Fryslân.

 

Deelnemers aan wurdspøken zijn opkomende hiphop- en raptalenten.

Friesland: Arie, Faske, en Alexander Moto
Groningen: Steeby, Obey Reilly, QBeast
Drenthe: christopher404, Bas Colenbrander, Jooz
Overijssel: Babs, Agii Fire Flame, JpegJoey
Gelderland: Zowo, Paypie, Jeetje

Wurdspøken komt mede tot stand door ondersteuning van de Proeftuin Meertaligheid van We The North en Fonds21.

Topics

Creatieve makers Kunst en Cultuur Netwerken
Johan Godschalk

Contact

Johan Godschalk

Het grootste deel van mijn werk bestaat uit dienstverlening aan gemeenten die kunst en erfgoed van betekenis willen laten zijn.

Stel een vraag