Retourtje Cultuur Gelderland

Als basisschool wil je je leerlingen graag kennis laten maken met een zo breed mogelijk cultuuraanbod. Het bezoeken van een theater-, muziek-, of dansvoorstelling hoort daar natuurlijk bij. In Gelderland hebben we prachtige gezelschappen met een breed en verrassend aanbod, waaronder Introdans, Theater Sonnevanck, Theater Oostpool, Theater a/d Rijn, Maanlanders en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

Algemeen-Retourtje-Cultuur-websitebanner-400×1000

Maar met een hele schoolklas een van hun voorstellingen bezoeken in een theater is niet in een handomdraai geregeld. Het vervoer is duur, kost veel regelwerk en hoe bepaal je welke voorstelling het best bij jouw leerlingen past? Retourtje Cultuur biedt de oplossing!

Retourtje Cultuur Gelderland
Retourtje Cultuur maakt een bezoek aan het theater mogelijk voor alle basisschoolkinderen in Gelderland.

Hoe werkt het?

Retourtje Cultuur Gelderland maakt een bezoek aan het theater toegankelijk voor alle basisschoolkinderen in Gelderland. Scholen kunnen zelf meedoen of onder de vlag van een lokaal cultuurpunt (coördinatiepunt cultuureducatie, cultuurcoach, combinatiefunctionaris of cultuurschakel). Retourtje Cultuur Gelderland ondersteunt op drie manieren:

 1. We bemiddelen tussen de vraag van scholen en het aanbod van professionele instellingen (Introdans en Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, Theater Sonnevanck, Theater Oostpool, Theater a/d Rijn en Maanlanders) en zorgen voor goede matches.
 2. We nemen het regelwerk uit handen: we vergelijken vervoersaanbieders en stemmen de praktische zaken met hen af.
 3. We leveren een financiële bijdrage. Het vervoer van en naar de voorstelling kost de school op deze manier maar €2 per leerling en begeleider.

Facturatie

 • Het cultuurpunt of de school die de busrit heeft aangevraagd ontvangt en betaalt de factuur van de busmaatschappij.
 • Het cultuurpunt of de school maakt een nieuwe factuur van dat bedrag minus 2 euro eigen bijdrage per leerling een stuurt deze naar Cultuur Oost via cultuuroost@inkoopfacturen.nl o.v.v. Retourtje Cultuur KDR 2015

Het aanbod

Het aanbod van voorstellingen die dit schooljaar zijn aangesloten bij Retourtje Cultuur Gelderland:

Overzicht schoolvoorstellingen 2022-2023 onderbouw PO

Overzicht schoolvoorstellingen 2022-2023 bovenbouw PO

Het Netwerk Jeugdpodiumkunsten Gelderland heeft een overzicht gemaakt van de voorstellingen die gaan spelen in het komend seizoen 2023-2024. Het aanbod waarvoor bussen ingezet kunnen worden is gemarkeerd met een Boek met Retourtje Cultuur logo.

Overzicht schoolvoorstellingen 2023-2024 onderbouw PO

Overzicht schoolvoorstellingen 2023-2024 bovenbouw PO

Ook van de schoolvoorstellingen voor het VO is een overzicht gemaakt. De regeling Retourtje Cultuur Gelderland is alleen voor het basisonderwijs dus kan bij deze voorstellingen geen aanvraag gedaan worden voor een bijdrage.

Overzicht schoolvoorstellingen 2023-2024  VO

Inschrijven

Heb je als school of namens een school dit schooljaar kaarten gereserveerd voor een voorstelling bij Introdans, Theater Sonnevanck of Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel? Of voor het schooljaar 2023/2024 kaarten gereserveerd voor een voorstelling bij Introdans, Theater Sonnevanck of Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel of theatergroep Kwatta (onder voorbehoud)? Dan kun je je inschrijven voor Retourtje Cultuur Gelderland.

Schrijf je in

Voorwaarden Retourtje Cultuur Gelderland

 • Retourtje Cultuur Gelderland kan in schooljaar 2022/2023 alleen door basisscholen worden toegepast op voorstellingen van Introdans, Theater Sonnevanck en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. In het schooljaar 2023/2024 is Retourtje Gelderland alleen van toepassing op voorstellingen van Introdans, Theater Sonnevanck en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en theatergroep Kwatta (onder voorbehoud).
 • Meld je uiterlijk 8 weken voor de voorstelling aan voor Retourtje Cultuur Gelderland. Dan is de kans groot dat er bussen beschikbaar zijn.
 • De eigen bijdrage van de school bedraagt €2 euro per leerling/begeleider per rit.
 • Voor de voorstellingen geldt: vol=vol.
 • Retourtje Cultuur Gelderland levert enkel een financiële bijdrage voor het busvervoer, niet voor de toegangskaartjes van de voorstelling.
 • Annuleren tot 6 weken voor aanvang voorstelling is kosteloos. Voor annulering op kortere termijn worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden per individuele aanmelding berekend. Opgaaf van reden is noodzakelijk om te kunnen annuleren.

Retourtje Cultuur Gelderland wordt uitgevoerd door Cultuur Oost in opdracht van provincie Gelderland en is tot stand gekomen in samenwerking met de Gelderse cultuurpunten, het Netwerk Jeugdpodiumkunsten, Introdans, Theater Sonnevanck en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

[72dpi] Doe Maar Mee Band – Marcel Krijgsman – 034

Topics

Kunst en Cultuur Onderwijs
Guido de Gans

Contact

Guido de Gans

We werken er aan om de vraag van basisscholen en het aanbod van de Gelderse professionele kunst- en cultuurinstellingen dichter bij elkaar te brengen.

Stel een vraag